Setari Cookie-uri

Menstruatie peste sarcina – ce ar trebui sa stii

Sangerarile pot fi prezente in timpul sarcinii, ca si spottingul (cateva pete de sange), astazi estimandu-se ca una din 4 gravide pot avea “menstruatie in sarcina”.

Sangerarile pot fi prezente in timpul sarcinii, ca si spottingul (cateva pete de sange), astazi estimandu-se ca una din 4 gravide pot avea “menstruatie in sarcina”.

Ceea ce trebuie sa lamurim inca de la inceput este faptul ca sangerarea peste sarcina NU este menstruatie. Sangerarea menstruala apare atunci cand ovulul nu a fost fecundat si mucoasa uterului se „reinnoieste”, ceea ce clar nu poate fi valabil in sarcina, cand ovulul a fost fecundat de spermatozoid, formandu-se astfel oul din care se dezvolta fatul.

menstruatie peste sarcina

Asadar cand vorbim despre menstruatie peste sarcina, folosim o expresie, caci aceasta sangerare are cu totul alte cauze, mai mult sau mai putin grave.

„Menstruatia peste sarcina” - sangerarea in primul trimestru de sarcina

In primul trimestru de sarcina sangerarea poate sa apara din mai multe cauze:

Citește și:
  • cea mai grava dintre situatii este sarcina extrauterina, care reprezinta o urgenta medicala. De aceea gravida trebuie sa se prezinte intotdeauna la medic daca observa sangerarea.
  • o alta situatie este aceea in care are loc avortul spontan;
  • sangerarea peste sarcina se poate suprapune chiar cu perioada menstruala, atunci cand sarcina a aparut imediat in preajma menstruatiei. In aceste situatii este foarte greu de stabilit varsta gestationala, avand in vedere faptul ca aceasta se calculeaza in functie de ultima menstruatie;
  • mai exista situatia cand implantarea oului in uter determina o sangerare (nidatia) pe care femeia o poate resimti de la una la 3-4 zile, putand fi confundata cu menstruatia.
  • sangerarile mai pot aparea in cazul unor infectii genitale.

Medicul trebuie intotdeauna contactat pentru a se stabili cauza sangerarii. „Menstruatia peste sarcina” in primul trimestru reprezinta o situatie des intalnita, aparant la una din 4 gravide.

Citește și:

„Menstruatia peste sarcina” - in al doilea trimestru de sarcina sau chiar in al treilea

In stadiile tardive ale sarcinii sangerarile pot sa apara fie in situatia unui avort spontan, fie in cazul unor boli de placenta, cum ar fi placenta praviae sau abruptio placentae. Intr-o astfel de situatie este indicat ca gravida sa se prezinte de urgenta la medic.

Foto: doctor - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
24 Martie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.