Setari Cookie-uri

Fibromul uterin - problema care afecteaza tinerele femei

Menstrele dureroase si grele, balonarea si constipatia sunt indicatori comuni ai femeilor care au fibrom uterin. Cu toate acestea, multe femei tinere ignora aceste simptome din cauza unei conceptii gresite conform carora fibroamele afecteaza doar femeile mai in varsta.

Fibromul este o tumora benigna care se localizeaza in uter si este compus din aceleasi fibre musculare netede ca peretele uterin, insa acestea sunt mult mai dense decat cele normale care au de obicei forma rotunda. Acest lucru este cauzat de variatiile la nivelul productiei de estrogen si progesteron, de aceea afectiunea apare foarte frecvent la varste fragede”, explica domnul doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Copyright interior si prima pagina: Olena Yakobchuk / Shutterstock

Domnul doctor Silviu Istoc precizeaza care sunt cele mai intalnite simptome ale acestei afectiuni si modalitatile prin care se trateaza ele:

Semne care sa ingrijoreze femeile tinere

Simptomele fibroamelor depind de localizarea efectiva a acestora. Daca am asemana uterulcu un avocado, coaja poate fi comparata cu invelisul uterului, pulpa de avocado poate fi comparata cu peretele uterului, iarsamburele de avocado poate fi comparat cu cavitatea uterului. Astfel fibromul se poate localiza la orice nivel al uterului si poate provoca diferite simptome”, afirma dr. Silviu Istoc.

Citește și:

Simptomele fibromului includ:

1. Sangerari abundente in timpul menstruatiei
2. Crampele inainte si dupa menstruatie
3. Constipatia
4. Urinarea frecventa
5. Cresterea dimensiunilor abdominale.

„Trebuie sa se realizeze o investigatie medicala pentru a determina daca o persoana are fibrom si care este pozitionarea acestuia. Simptomele pe care o pacienta le prezinta, nu pot fi decisive pentru diagnosticare, de aceea medicul trebuie sa faca un examen fizic si o ecografie inainte de a oferi un verdict final si un tratament”, spune dr. Silviu Istoc.

Tratamentul chirurgical laparoscopic – sansa pentru a deveni mamica

Tratamentul oferit de medicul sepcialist depinde de varsta pacientei, de dorintele viitoare de fertilitate, de numarul si dimensiunea fibroamelor si de simptomele prezente. Acesta se stabileste impreuna cu pacienta, iar medicul trebuie sa tina cont de situatia in care tanara doreste sa devina mamica dupa tratarea fibromului.

Citește și:

In mod normal, in cazul femeilor la varste tinere, fertilitatea este o problema si aceste femei sunt dornice de a ramane insarcinate pe viitor. Ca urmare, pentru fibroame simptomatice mari, miomectomia este o solutie, care implica indepartarea fibroamelor printr-o incizie abdominala. Aceste fibroame pot fi eliminate laparoscopic sau robotic prin incizii mici in piele cu ajutorul mai multor porturi. Sansele de a ramane insarcinata sunt intotdeauna mai mari prin efectuarea interventiei laparoscopice decat prin operatia deschisa. In cazul celei din urma apar anumite aderente, niste cicatrici interne mai extinse care pot afecta trompeleuterine si pot cauza infertilitatea. Operatia este una dintre cele mai dificile interventii laparoscopice din punct de vedere tehnic, mai ales in cazurile in care dimensiunea fibromului este foarte mare”, explica Dr. Silviu Istoc.

Citește și:

Embolizarea arterelor uterine implica blocarea arterelor uterine, care sunt principala sursa de sange la nivelul uterului. Atunci cand se face acest lucru, fibroamele pot sa se reduca treptat in dimensiune. Aceasta implica utilizarea unor fragmente de polimer careblocheaza arterele, insa nu este recomandata femeilor care doresc sa raman insarcinate ulterior, deoarece exista o potentiala asociere cu avorturi spontane viitoare din cauza intreruperii in alimentarea cu sange a uterului.

De-a lungul timpul am operat mai multe paciente cu fibroame uterine care ulterior au ramas insarcinate. In functie de dimensiunea fibromului, interventia poate dura pana la 3-4 ore, iar recuperarea a fost foarte rapida, in doar doua zile pacienta fiind externata. O alta poveste de succes se refera la o pacienta in varsta de 28 de ani careia i-a fost indepartat un fibrom de 20 cm, practic cat o minge de fotbal. Si in cazul ei salvarea uterului a fost o operatie dificila, dar de succes. Indepartarea laparoscopica a fibromului uterin face posibila o recuperarea foarte rapida, iar din punct de vedere psihologic, nu afecteaza in niciun fel increderea in sine a pacientei, datorita mentinerii posibilitatii de a avea copii”, adauga dr. Istoc.

Citește și:

Tratamentul non-chirurgical – solutia provizorie

In cazul in care fibroamele sunt mici, iar femeia nu are niciun simptom, este etapa in care punerea sub observatie a pacientei este cea mai importanta si realizarea interventieise aplica doar daca simptomele evolueaza. In perioada de observatiei, odata cu aparitia primelor simptome se pot prescrie medicamente speciale care sa reduca efectele negative.

Exemplele includ pilula contraceptiva orala, injectarea contraceptiva, acidul tranexamic si acidul mefanamic, toate au diferite mecanisme de actiune. Cu toate acestea, actiunea globala este de a reduce fluxul de sange si a durerii asociate, care sunt cauzate de fibromul uterin. Aceste medicamentenu sunt asociate cu reducerea in dimensiuni a fibromului. In schimb, inhibitorii de gonadotropine pot fi folositi, ei fiind asociati cu reducerea in dimensiuni a fibromului, insa acest lucru are loc in urma inducerii unei stari de menopauza temporara, impreuna cu toate efectele nedorite ale acesteia. Ei nu sunt recomandati pentru a fi utilizati pentru mai mult de sase luni, fara utilizarea de estrogen suplimentar,fiind mai degrabautilizati ca metode temporare pana la interventia chirurgicala”, afirma dr. Silviu Istoc.

Citește și:

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook.

Vizionare placuta


Kudika
12 Octombrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.