Setari Cookie-uri

4 din 10 femei aflate la varsta fertila sunt diagnosticate cu fibrom uterin

Fibromul uterin este cea mai intalnita afectiune ginecologica, care apare la femeile aflate la varsta fertila

Luna noiembrie este luna de constientizare a fibromului uterin si are rolul de a informa populatia despre cea mai frecventa tumora solida benigna intalnita in ginecologie, care apare de cele mai multe ori la femeile cu varsta cuprinsa intre 35 si 55 de ani.

Copyright interior si prima pagina: EM Karuna / Shutterstock

Fibromul uterin este una dintre afectiunile care afecteaza calitatea vietii femeilor, prin impactul pe care il are asupra vietii lor sociale, profesionale si de familie, prin cresterea absenteismului la locul de munca, prin faptul ca genereaza disconfort si simptome suparatoare, dar si prin scaderea libidoului.
Fibromul uterin, numit si miom sau leiomiom, este o maladie care nu poate fi incadrata in categoria cancerelor. El se dezvolta treptat la nivelul peretelui uterin sau in interiorul cavitatii uterine, fiind alcatuit din tesut conjunctiv si fibre musculare netede. Cauza aparitiei fibroamelor uterine este inca necunoscuta, insa este una dintre afectiunile pentru care exista multiple optiuni de tratament.

Citește și:


4 din 10 femei aflate la varsta fertila sunt diagnosticate cu fibrom uterin
, iar modalitatea cea mai accesibila si mai putin invaziva de depistare a fibromului uterin este ecografia transvaginala, de aceea este cel mai important ca femeile sa includa vizita la ginecolog in rutina lor de intretinere a sanatatii.
Printre cele mai frecvente simptome ale fibromului sunt sangerarile menstruale abudente sau inter-menstruale, durerile in zona abdomenului inferior, durerile in timpul actului sexual, urinarea frecventa, marirea abdomenului sau ciclu menstrual neregulat. Orice modificare a ciclului menstrual si orice tulburare a functionarii aparatului genital feminin constituie un semnal de alarma, care nu ar trebui ignorat.

Fibromul uterin poate fi asimptomatic, astfel ca exista femei care pot avea fibrom fara sa stie. Fibroamele asimptomatice nu necesita terapie, insa tratamentul pentru cele simptomatice este prescris numai de catre doctorul ginecolog, in functie de tipul, marimea si localizarea fibromului, de aceea este necesara o investigatie ginecologica completa.

Citește și:

Tratamentul fibromului uterin depinde de o serie de factori, cum ar fi varsta pacientei, gravitatea simptomelor, dar si de dorinta femeii de a-si pastra uterul si de a-si conserva fertilitatea.
In cele mai multe cazuri, histerectomia este tratamentul recomandat, chiar daca este o interventie chirurgicala invaziva care provoaca infertilitate. De aceea, decizia de tratament se ia impreuna cu doctorul specialist, dupa ce au fost prezentate toate optiunile disponibile, fie ele tratamente medicamentoase, minim-invazive si chirurgicale.

Vizionare placuta


Kudika
22 Noiembrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.