Setari Cookie-uri

Ce este rezerva ovariana?

Fiecare femeie se naste cu o rezerva ovariana. Daca in timpul vietii intrauterine o fetita poate avea in jur de 6-7 milioane de foliculi ovarieni, care gazduiesc ovulele, la nastere rezerva ovariana ajunge la 1-2 milioane, iar la pubertate undeva in jurul a 400-500.000. Inainte de menopauza, rezerva scade la aproximativ 1.000 de foliculi ovarieni.

Un articol de Dr Andreas Vythoulkas, medic obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate

Rezerva ovariana reprezinta capacitatea ovarelor de a produce ovulele necesare fertilizarii cu un spermatozoid pentru a obtine o sarcina. Rezerva ovariana nu se refera doar la numarul de ovule, ci si la calitatea acestora.

Copyright interior si prima pagina: HTeam / Shutterstock

Femeile care vor sa afle, la un moment dat, care este rezerva lor ovariana, pot afla acest lucru prin efectuarea unui simplu test de sange. Acesta se numeste AMH (hormonul anti-Mullerian) si poate estima timpul pe care orice femeie il mai are la dispozitie pentru a putea avea o sarcina, dar si vremea ramasa pana la debutul menopauzei.

Fiecare femeie se naste cu o rezerva ovariana. Daca in timpul vietii intrauterine o fetita poate avea in jur de 6-7 milioane de foliculi ovarieni, care gazduiesc ovulele, la nastere rezerva ovariana ajunge la 1-2 milioane, iar la pubertate undeva in jurul a 400-500.000. Inainte de menopauza, rezerva scade la aproximativ 1.000 de foliculi ovarieni. Intreg procesul de pierdere a foliculilor ovarieni este unul firesc. Scaderea accelerata are loc dupa implinirea varstei de 35 de ani, ajungand sa devina dramatica in jurul varstei de 38 de ani. Acest fapt este echivalent cu probabilitatea din ce in ce mai mica a femeilor de a concepe un copil pe cale naturala.

Citește și:


Rezerva ovariana poate fi apreciata dupa mai multi parametri:

Varsta pacientei

Din punct de vedere al calitatii lor, cele mai importante ovocite sunt eliberate in timpul ovulatiilor din primii ani de la debutul menstuatiei. Pe masura ce anii trec, in timpul ovulatiilor se elibereaza ovule mai putin calitative, iar cele perfecte din punct de vedere genetic pentru a se transforma in embrion sunt din ce in ce mai putine.

Analize de laborator

In cadrul investigatiilor pentru diagnosticul de infertilitate se evalueaza si rezerva ovariana. Din punct de vedere cantitativ, al numarului de foliculi existenti, se recomanda dozarea hormonului anti-mullerian. Alte teste recomandate sunt FSH, hormonul foliculostimulant, precum si aflarea nivelului estradiolului.

Din nefericire, scaderea rezervei ovariane nu poate fi oprita si nu exista un tratament pentru cresterea rezervei, procesul este ireversibil. Aflarea rezervei ovariene pe care o femeie o mai are la un anumit moment face parte din investigatiile obisnuite pe care aceasta trebuie sa le faca atunci cand sarcina pe cale naturala intarzie sa apara mai mult de un an si cuplul primeste diagnosticul de infertilitate. In zilele noastre, infertilitatea este o afectiune care afecteaza unul din sase cupluri, dar care se poate trata cu succes datorita progresului stiintei si avansului noilor tehnologii medicale. O metoda revolutionara de combatere a infertilitatii este fertilizarea in vitro (FIV).

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Decembrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.