Setari Cookie-uri

Ochi rosii si sensibili? Cum abordam alergiile oculare

Daca ai mancarimi la nivelul ochilor, daca iti lacrimeaza mai mult decat la normal sau pur si simplu ai ochii rosii, atunci ar trebui sa citesti acest articol.

75% din simptomele unei alergii de primavara afecteaza ochii. Femeile adulte sunt cele mai predispuse la alergii

Primavara este anotimpul cu cel mai mare risc de alergii oculare sezoniere. In studiul publicat de Asociatia de Astm si Alergii, 67% dintre oameni s-au plans ca primavara este cea mai problematica perioada din an cand vine vorba de protectia ochilor.

Atentie la lunile critice pentru alergiile oculare: Aprilie si Mai

Sezonul alergiilor incepe mai repede decat ne imaginam. Polenul se ridica in aer inca de la mijlocul lunii Februarie, iar de la mijlocul lunii Aprilie toti copacii incep polenizarea agresiv. Din aceasta cauza, Aprilie este o luna critica pentru alergiile oculare, care continua si in luna Mai, perioada in care polenul ierbii, iritant pentru ochi, se imprastie in aer intr-o cantitate foarte mare.

Vantul si ploile specifice acestor luni incurajeaza si ele alergiile, pentru ca pun polenul in miscare. Persoanele cu sensibilitate la polen mai au cel putin o luna de suferit, pana la inceputul lui Iunie. Vara este o perioada mai linistita pentru alergii.

Citește și:

Recunoasteti simptomele la timp

Alergiile oculare se manifesta clinic ca si conjunctivite alergice ce apar ca raspuns la diferiti factori de mediu, cel mai problematic fiind polenul. Principalele manifestari ale alergiilor sunt mancarimea locala (prurit), senzatia de arsura si corp strain in ochi, roseata ochilor (conjunctiva devine rosie) , lacrimarea abundenta si edem al pleoapelor (pleoape umflate)” spune Medic Oftalmolog Beatrice Voiculescu, optica medicala Videt.

Alte simptomele care mai pot aparea sunt:
1. pleoape pufoase si inrosite la margini
2. vedere incetosata
3. hipersensibilitate la lumina (fotofobie)
4. mucus care poate provoca lipirea pleoapelor in timpul somnului
5. stranut intens
6. dureri de cap
7. congestia sinusurilor
8. oboseala, iritabilitate si depresie

De ce ni se inrosesc ochii?

Alergenii externi, cum ar fi polenul de la iarba, flori sau copaci, determina mastocitele, celule prezente in numar mare la nivelul ochilor, sa elibereze histamina, substanta cu rol imunitar, care dilateaza vasele de sange din ochi si cauzeaza inflamatie. Rezultatul: ni se inrosesc ochii, apare senzatia de mancarime si lacrimam intens.

Citește și:

Cum facem diferenta intre o raceala si o alergie oculara?

Nas infundat, stranut, ochi rosii - sunt simptome comune racelilor si alergiilor. Durata simptomelor este un indicativ bun ca sa ne dam seama daca e vorba de o alergie sau de o raceala. Simptomele unei raceli dureaza de obicei pana la o saptamana, pe cand simptomele unei alergii se pot extinde si la 1-3 luni.

Ca sa ne dam seama daca suntem predispusi la alergii, trebuie sa raspundem la urmatoarele intrebari:

  • Exista cazuri de alergii in familie? Alergiile se pot mosteni si pot aparea la orice varsta.
  • Ai o senzatie de mancarime a ochilor, in special in sezonul de primavara?
  • Ai fost vreodata diagnosticat cu conjunctivita?
  • Ai nevoie deseori de antihistaminice sau decongestionante pentru a mentine sub control stranutul, tusea sau nasul infundat?

Daca peste 50% din raspunsurile la aceste intrebari sunt DA, atunci este indicat sa iti faci o programare la medicul oftalmolog.

Citește și:

„In cazul in care simptomele sunt foarte persistente, suparatoare si apare scaderea vederii, pacientul trebuie sa se adreseze obligatoriu medicului oftalmolog.”

Cum tratam alergiile oculare de sezon?

Cu toate ca cel mai bun tratament pentru alergiile sezoniere ramane preventia, exista anumite cazuri in care avem nevoie de opinia unui specialist si de medicatie.

Tratamentul nu vindeca alergia in sine, ci doar reduce simptomele bolii. In cazul in care simptomele sunt severe si persistente, poate fi afectata corneea si scade acuitatea vizuala.

Pentru tratamentul conjunctivitei alergice, este foarte importanta identificarea si inlaturarea, pe cat posibil, a alergenilor din mediu” spune Medicul Oftalmolog Beatrice Voiculescu. In cazurile usoare se recomanda antihistaminice, lacrimi artificiale fara conservanti, care dilueaza alergenul si amelioreaza simptomatologia. Iar in cazurile severe se utilizeaza corticosteroizi topici in cure scurte. Stabilizatorii membranei mastocitare se pot folosi ca tratament profilactic pe termen lung, iar efectul se instaleaza dupa 2 saptamani de administrare.

Citește și:

SFATURI: Cum prevenim alergiile de sezon?

Pentru a ne proteja de o criza alergica, Medicul Oftalmolog de serviciu recomanda:

1. Dimineata intre 5 AM si 10 AM cantitatea de polen din aer este ridicata. Nu aerisiti casa si evitati plimbarile in parcuri in acest interval orar. Aerisiti incaperile doar seara tarziu.
2. Evitati plimbarile in aer liber cand este vant, sau imediat dupa o ploaie.
3. Purtati ochelari de vedere sau de soare cand iesiti in aer liber.
4. Conduceti masina cu geamurile inchise. Interesati-va la producatorul masinii daca in sistemul de aerisire/aer conditionat al masinii exista un filtru de polen.
5. Folositi aerul conditionat cat mai mult, insa asigurati-va ca unitatile sunt curate.
6. Folositi materiale antialergice pentru invelirea pernelor si spalati frecvent lenjeria de pat la o temperatura de minimum 55°C.
7. Curatati podeaua cu o carpa umeda sau cu un mop in loc de stergerea prafului cu o carpa uscata, sau maturarea acestuia
8. Din cauza ca polenul adera la imbracaminte, este recomandat sa va scoateti hainele in afara dormitorului.
9. Nu uscati rufele in exterior. Folositi metoda “dry cleaning” sau uscati-le intr-o incapere inchisa.
10. Incercati o dieta bogata in Omega 3 (cu somon, sardine si nuci) care reduc inflamatia provocata de alergeni.
11. Evitati jogging-ul sau sportul in aer liber sau in parcuri.
12. Purtatorii de lentile de contact trebuie sa treaca temporar la ochelarii clasici de vedere sau la lentile de contact zilnice, care reduc semnificativ intensitatea simptomelor.

Citește și:

„Pacientii trebuie sa se prezinte la oftalmolog pentru un diagnostic corect. Autodiagnosticarea si autotratamentul trebuie evitata deoarece pot aparea complicatii cauzate de tratament necorespunzator.” adauga medicul oftalmolog.

***

Sursa si mai multe informatii despre cum prevenim alergiile oculare: blogul Videt.

Vizionare placuta


Kudika
7 Mai 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.