Setari Cookie-uri

10 sfaturi pentru a-ti proteja ochii de monitor

Tot mai multe persoane petrec ore in sir in fata calculatorului, acasa, la servici, sau la internet cafe, lucru care reprezinta un potential pericol pentru sanatatea ochilor.

Tot mai multe persoane petrec ore in sir in fata calculatorului, acasa, la servici, sau la internet cafe, lucru care reprezinta un potential pericol pentru sanatatea ochilor.

Daca esti una dintre persoanele care sufera de suprasolicitarea ochilor cauzata de computer, iata cativa pasi pe care trebuie sa-i urmezi pentru a-ti proteja ochii si pentru a reduce oboseala.

1. Fa-ti un control anual la medicul oftalmolog. Daca porti ochelari, ia in considerare folosirea unei perechi destinate utilizarii in fata calculatorului sau lentile speciale cu invelis antireflex. Daca nu porti ochelari poti utiliza un filtru de protectie pentru ecranul monitorului.

2. Foloseste un monitor cu ecran plat. De preferat este utilizarea unui monitor cu critale lichide. Mentine ecranul curat, stergandu-l de amprente si de praf.

3. Plaseaza monitorul la o distanta intre 50 si 65 cm de ochi, iar latura superioara sa fie la nivelul ochilor sau putin sub acest nivel. Aceasta distanta trebuie sa iti permita sa citesti pe monitor fara sa apleci inainte sau inapoi capul sau trunchiul. Ajusteaza marimea textului pentru facilitarea cititului.

4. Pentru o vedere optima, inclina monitorul la un unghi de 10-20 de grade.

5. Foloseste un scaun reglabil, care sa iti permita o pozitie confortabila, o distanta si unghi optime fata de monitor.

6. Utilizeaza o suprafata de lucru cu o inaltime de aproximativ 65cm, de preferat cu o suprafata mata pentru a reduce reflexiile.

7. Pentru a reduce stralucirea, plaseaza monitorul cu spatele la fereastra sau foloseste jaluzelele. Deasemenea este bine sa reduci iluminatul interior, folosind o lampa care sa lumineze doar zona de lucru. Lampile fluorescente sunt de preferat pentru ca dau o lumina de intensitate mai redusa si uniforma.

8. Fa o pauza la fiecare 20 minute si priveste catre un obiect situat la distanta pentru a-ti relaxa muschii oculari si partile ochiului implicate in focalizare. Alterneaza lucrul la calculator cu alte activitati care nu implica solicitarea ochilor, pentru a-ti odihni vederea.

9. Clipeste regulat sau chiar mai des pentru a umidifia ochii si pentru a evita uscarea si iritarea corneei. Foloseste lacrimi artificiale daca este necesar, pentru a hidrata ochii.

10. Foloseste un suport pentru documentele cu care lucrezi pe care sa il asezi la aceeasi distata de ochi ca si monitorul, astfel incat sa nu fi nevoita sa intorci capul si nici ochii tai nu fie supusi unor variatii continue de focalizare.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Decembrie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.