Setari Cookie-uri

Protejeaza-ti ochii in sezonul rece

Te pregatesti sa iesi pe partie si te intrebi ce ti-ar m-ai trebui? Noi avem un ultim sfat pentru a fi echipata complet: ochelari de soare. Nu trebuie sa uiti acest mic accesoriu, chiar daca sezonul estival a trecut de mult, pentru ca si iarna este o perioada a anului in care lumina soarelui este extrem de intensa. Si odata cu lumina solara foarte puternica, radiatiile ultraviolete ating nivele foarte periculoase pentru ochii tai. Acestea iti pot afecta temporar vederea dar totodata cresc riscul pentru o serie de afectiuni oculare dintre cele mai severe, inclusiv cataracta, keratita, leziuni retiniene.

Te pregatesti sa iesi pe partie si te intrebi ce ti-ar m-ai trebui? Noi avem un ultim sfat pentru a fi echipata complet: ochelari de soare. Nu trebuie sa uiti acest mic accesoriu, chiar daca sezonul estival a trecut de mult, pentru ca si iarna este o perioada a anului in care lumina soarelui este extrem de intensa.
Si odata cu lumina solara foarte puternica, radiatiile ultraviolete ating nivele foarte periculoase pentru ochii tai. Acestea iti pot afecta temporar vederea dar totodata cresc riscul pentru o serie de afectiuni oculare dintre cele mai severe, inclusiv cataracta, keratita, leziuni retiniene.

Conform Organizatie Mondiale a Sanatatii, desi cantitatea de radiatie ultravioleta este in general scazuta iarna, cantitatea reflectata de zapada poate dubla doza la care o persoana este expusa. OMS atrage atentia ca pana la 80% din razele UV sunt reflectate de zapada proaspata, in comparatie cu alte suprafete precum iarba, solul, apa care reflecta mai putin de 10% din ultravioletele ajunse pe pamant, sau cu nisipul de plaja (15%) si apa marii (25%) . La aceasta se adauga si faptul ca odata cu cresterea altitudinii atmosfera se rarefiaza si filtrarea razelor ultraviolete daunatoare se face intr-o proportie mult mai mica. Practic intensitatea acestora creste cu 10% la fiecare 1000 de metri.

Cazurile de oftalmie a zapezii, numita si orbirea zapezii, reprezinta cele mai frecvente probleme cauzate de neprotejarea ochiilor de lumina puternica a soarelui. Aceasta arsura a corneei este foarte dureroasa, provocand fotofobie (pacientul ajunge in situatia de a nu mai suporta lumina) si lacrimarea intensa. Iar pe termen lung, persoanele care se expun excesiv la soare fara sa se protejeze - atunci cand sunt la munte, la mare, sau pur si simplu in oras - risca sa sufere afectiuni ale retinei, inflamatii, si aparitia prematura a cataractei.

De aceea este foarte importanta utilizarea ochelarilor de soare iarna, mai ales la munte, in zilele insorite, pe partie sau in peisaje cu zapada. Alegerea ochelarilor de soare trebuie sa se faca tinand cont de capacitatea acestora de a absorbi razele UV, in afara de criteriul estetic. Alaturi de aceasta este importanta calitatea lentilei care trebuie sa ofere o imagine clara, nedistorsionata pentru a nu produce tulburari de focalizare ale ochiului. De asemenea un aspect important este rezistenta lentilelor care nu trebuie sa se sparga in cazul unui accident si sa lezeze globul ocular. Puteti alege lentile policarbonat, foarte rezistente, lentile polarizate, care asigura un contrast si claritate foarte bune sau lentile heliomate care se coloreaza in functie de intensitatea luminii. Acest lentile sunt disponibile si pentru persoanele cu tulburari de vedere, care au nevoie de dioptrii.

Pentru practicantii sporturilor de iarna, precum skiul su snowboardul, se recomanda sa se foloseasca ochelari destinati acestor sporturi pentru a proteja ochii de lumina puternica, da razele UV dar si de curentul de aer rece si zapada care altfel ar ajunge direct in ochi provocand leziuni mecanice.


Un articol de Ciprian Chitu

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Decembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.