Setari Cookie-uri

Blefarita, o infectie frecventa?

Blefarita reprezinta inflamatia marginii libere a pleoapei asociata cu iritarea si inrosirea sa si formarea unor scuame asemanatoare matretei la nivelul genelor. Este o afectiune comuna, aparuta in cadrul unei infectii bacteriane usoare sau a unei afectiuni generalizate a pielii.

Blefarita reprezinta inflamatia marginii libere a pleoapei asociata cu iritarea si inrosirea sa si formarea unor scuame asemanatoare matretei la nivelul genelor. Este o afectiune comuna, aparuta in cadrul unei infectii bacteriane usoare sau a unei afectiuni generalizate a pielii.

Blefarita apare sub doua forme: blefarita anterioara si blefarita posterioara. Blefarita anterioara afecteaza marginea externa, libera a pleoapei, unde sunt implantate genele. Cele mai frecvente cauze de blefarita anterioara sunt matreata scalpului (blefarita seboreica) si diferite bacterii (blefarita stafilococica). Mai rar, blefarita anterioara este rezultatul unor alergii.

Blefarita posterioara intereseaza fata interna a pleoapei, ce vine in contact cu globul ocular si este produsa de afectarea glandelor Meibomius (glande sebacee) situate la acest nivel (blefarita meibomiana). Dintre afectiunile dermatologice care produc blefarita posterioara mai frecvente sunt matreata si rozaceea.

Semnele si simptomele blefaritei:

Indiferent de tipul blefaritei, simptomele includ iritarea globului ocular, senzatie de arsura, lacrimare, senzatie de corp strain, formarea unor depozite la nivelul genelor, hiperemia merginii libere a pleoapei.

Afectiunea necesita consultul unui oftalmolog. Daca este de origine bacteriana efectele pe termen lung includ pierderea genelor, ectropion (intoarcerea marginii pleoapei, cel mai frecvent al pleoapei inferioare, ce expune conjunctiva), ingrosarea marginii pleoapelor, capilare dilatate si vizibile, trichosis si entropion (intoarcere marginii pleoapei spre interior). Modificarile aparute la nivelul genelor pot produce eroziuni ale corneei care se pot infecta conducand la afectarea grava a vederii.

Tratamentul blefaritei:

Blefarita poate fi dificil de tratat pentru ca are tendinta de a recidiva frecvent. In functie de tipul de blefarita, tratamentul include aplicarea unor comprese calde pe pleoape, toaletarea atenta a pleoapelor pentru inlaturarea depozitelor si crustelor, aplicarea de creme antibiotice si masarea delicata a pleoapelor. Daca blefarita este insotita de uscarea corneei, doctorul poate prescrie lacrimi artificiale, pentru mentinerea filmului lacrimal si hidratarea corneei. Uneori se pot folosi corticosteroizi topici pentru controlul inflamatiei.

Curatarea pleoapei este esentiala in tratamentul blefaritei. Pentru asta se pot folosi produse speciale sau doar apa, solutie salina ori sampon de copii diluat in apa.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
10 Februarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.