Setari Cookie-uri

Noua metoda de diagnostic a cancerului de piele

Pielea este cel mai mare organ al corpului si reprezinta o adevarata bariera intre organism si mediu. Din acest motiv, pielea este supusa in mod continuu celor mai puternice agresiuni din exterior. Expunerea prelungita la soare si la radiatia ultravioleta este unul dintre factorii care contribuie la aparita unei afectiuni foarte grave a tegumentului cancerul de piele, o forma de cancer tratabila atunci cand este descoperita in stadii incipiente.

Pielea este cel mai mare organ al corpului si reprezinta o adevarata bariera intre organism si mediu. Din acest motiv, pielea este supusa in mod continuu celor mai puternice agresiuni din exterior. Expunerea prelungita la soare si la radiatia ultravioleta este unul dintre factorii care contribuie la aparita unei afectiuni foarte grave a tegumentului – cancerul de piele, o forma de cancer tratabila atunci cand este descoperita in stadii incipiente.

Din acest motiv, orice pata nou aparuta sau alunita care si-a modificat forma sau culoarea trebuie luata in serios si examinata da un dermatolog cat mai curand posibil.

In ultimi 50 de ani, cancerul de piele, incusiv melanomul, a crescut de sase ori ca incidenta si este astazi cea mai frecventa forma de cancer, omorand o persoana la fiecare 10 minute. Melanomul este una dintre cele mai severe forme de cancer, de aceea diagnosticul precoce este esential pentru reducerea ratei de mortalitate.

Citește și:

Tratamentul melanomului este eficient daca tumora a fost detectata inainde de a se raspandi dincolo de zona initiala. Pe de alta parte, melanomul aflat in stadiu avansat este costisitor de tratat iar succesul terapeutic este foarte mic. Majoritatea protocoalelor de diagnostic includ biopsia care este o analiza costisitoare si care necesita o perioada de asteptare de pana la cateva saptamani, in functie de tipul analizei si zona analizata.

O noua solutie pentru diagnosticul cancerului de piele vine de la o companie care a dezvoltat o tehnologie imagistica ce foloseste transferul optic si achizitia tomografica de imagini si care ofera medicului detalii si informatii superioare, in timp real. In aceste conditii medicul va putea pune un diagnostic mult mai rapid si va petrece mai putin timp asupra tumorilor care se dovedeau benigne.

Citește și:

O tumora aflata in crestere necesita un flux sangvin crescut. Apar noi vase de sange iar vascularizatia tumorii devine mai intensa decat cea a tesuturilor sanatoase din jur. Sangele absoarbe lumina cu o anumita lungime de unda iar noul dispozitiv masoara cat de multa lumina este abdorbita fata de tesuturile normale, pentru a stabili daca acolo se dezvolta un cancer.

Dispozitivul, suficient de mic cat sa incapa intr-un buzunar, ii permite merdicului sa caute anomaliile tisulare situate pana la 3 mm sub suprafata pielii. Aceasta metoda de diagnsotic ofera o imagine a locatiei si distributiei tesutului anormal. In plus, ofera medicului informatii despre mai multi parametrii fiziologici ai tesutului scanat.

Studiile initiale au aratat ca noua tehnologie este atat de precisa incat ar pute fi folosita in diagnosticul melanoamelor fara a mai necesita efectuarea unei biopsii. Acest lucru ar inlatura situatiile in care medicii fac rezectiile unor alunite benigne si ar feri pacientii de perioadele de asteptare pentru a afla daca au cancer.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Decembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.