Setari Cookie-uri

Gena care ne protejeaza de cancer

Oamenii de stiinta au descoperit un grup de substante chimice care au capacitatea de a proteja gena p53 o gena antitumorala foarte importanta in prevenirea cancerului. Remarcabila descoperire ar putea conduce la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente pentru o varietate de cancere. Prin prevenirea distrugerii genei p53, noile tratamente ar putea opri evolutia tumorilor.

Oamenii de stiinta au descoperit un grup de substante chimice care au capacitatea de a proteja gena p53 – o gena antitumorala foarte importanta in prevenirea cancerului. Remarcabila descoperire ar putea conduce la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente pentru o varietate de cancere. Prin prevenirea distrugerii genei p53, noile tratamente ar putea opri evolutia tumorilor.

Cunoscuta drept “gardianul genomului”, gena p53 este distrusa sau inactivata in majoritatea cancerelor. Cercetatorii scotieni de la Universitatea din Dundee au descoperit o familie de substante care in viitor ar putea fi integrate in anumite medicamente, ce au ca efect blocarea unor enzime responsabile de marcarea genei p53 pentru distrugere sau inactivare.

Oamenii de stiinta au descoperit aceste substante, numite tenovine, dupa ce au investigat proprietatile unor compusi dintr-o baza de date ce cuprindea peste 30 000 de ingrediente ale unor medicamente.

Citește și:

Proiectul a avut aportul unui numar mare de specialisti, din mai multe domenii printre care biologie celulara, oncologie, biochimie, genetica si chimie.

Proteina p53 a fost descoperita de profesorul David Lane, membru al aceleiasi universitati, in 1979. De atunci, proteina p53 si gena corespunzatoare au fost in atentia multor studii si cercetari. Ea previne cresterea si inmultirea celulelor anormale prin activarea repararii AND-ului sau prin inducerea mortii celulare (apoptoza). In jumatate dintre cazurile de cancer, această gena este fie avariata, fie inactivata, lasand asftel cale libera celulelor bolnave sa se multiplice si sa formeze tumori canceroase.

Viitoarele medicamente impotriva cancerului vor asigura viabilitatea acestei gene si in acest fel vor incetini sau opri cresterea unor tipuri de tumori, precum cancerul de san, de colon sau pulmonar.

Citește și:
  • Ce face ca o boală rară să fie rară?

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
9 Februarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.