Setari Cookie-uri

Artroplastia - un pas inaintea bolilor articulare

Se spune ca unde nu-i cap, e vai de picioare, iar acest lucru e cu atat mai mult valabil atunci cand vorbim de fracturile de sold sau genunchi! Un ajutor de nadejde pentru problemele de aceasta natura il reprezinta artroplastia, o procedura ce readuce pacientul la viata normala, corectand deformarile si eliminand durerile prin implantarea de articulatii artificiale.

Comunicat de presa

“Genunchiul si soldul reprezinta doua dintre cele mai mari articulatii ale corpului, care sustin in mod fundamental activitatile zilnice si asigura atat mobilitatea cat si forta in orice miscare pe care o facem, in lipsa durerii. Atunci cand cartilajele articulare ale acestora se deterioreaza, lucrurile obisnuite precum asezatul pe scaun, mersul si chiar dormitul devin mult mai dureroase si dificile. Desi aceste simptome se pot ameliora un timp cu ajutorul terapiei medicamentoase, in majoritatea cazurilor, boala avanseaza pana este necesar sa intervenim chirurgical cu artroplastia, procedura prin care articulatia normala este inlocuita cu una sintetica”, explica Dr. Ovidiu George Muntean, medic primar ortopedie-traumatologie in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov.

Citește și:

Cand este recomandata interventia de artroplastie?

Implantarea protezelor constituie solutia cea mai potrivita pentru afectiuni cronice: gonartroza, artrita reumatoida si alte stari posttraumatice (in cazul genunchilor), si gonartroza sau agresiuni grave precum fractura de col femural (in cazul soldurilor), insa pacientul (in colaborare cu medicul ortoped) decide etapa in care se va realiza procedura chirurgicala in functie de intensitatea simptomelor resimtite.

Cu toate acestea, exista anumite semnale care indica necesitatea acestei interventii:

• Dureri severe insotite de rigiditate in miscare, ce nu dispar in stare de repaus sau in timpul somnului
• Deformarea articulatiilor – de regula, acestea se curbeaza spre interior sau exterior
• Inflamarea cronica a genunchiului sau soldului, care nu cedeaza pe durata administrarii tratamentului medicamentos cu rol antiinflamator

Un sprijin necesar: Spitalul Sf. Constantin deconteaza protezele pacientilor

„Artroplastia este o procedura laborioasa al carei succes depinde de o multitudine de factori: incepand cu pregatirea pre-operatorie, varsta si starea de sanatate a pacientului, abilitatea medicului chirurg, dar si respectarea regulilor post-operatorii. Cu toate acestea, rezultatele pot fi cu adevarat remarcabile, majoritatea persoanelor care au optat pentru aceasta interventie nu au mai avut dureri articulare, iar calitatea vietii li s-a imbunatatit substantial. Mai mult decat atat, implanturile pe care le folosim in cadrul Spitalului Sf. Constatin, sunt inca functionale chiar si dupa 15 ani de la interventie, chiar daca vor cunoaste un anumit grad de uzura, acelerat in cazul pacientilor supraponderali si care practica sporturi solicitante. In prezent, la Spitalul Sf. Constantin, protezele de sold si genunchi sunt decontate prin Casa de Asigurari de Sanatate, astfel ca pacientii nostri au o sansa in plus la o viata normala”, explica Dr. Ovidiu George Muntean, medic primar ortopedie-traumatologie in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov.

Foto: durere de genunchi shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
3 Octombrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.