Setari Cookie-uri

CE si DE CE il doare pe bebe? Informatii pe care orice parinte ar trebui sa le citeasca

Specialistii ne prezinta cateva repere importante pentru ca parintii sa poata identifica sursa durerii de la primele simptome ale acesteia:

* Materialul este realizat cu sprijinul Prof. Dr. Evelina Moraru - medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Sf. Maria”, Iasi

_____

Pana cand copiii implinesc varsta de aproximativ patru ani si pot spune exact ce ii doare, parintii nu pot identifica cauzele durerii copiilor mici decat cu ajutorul medicului de familie si al pediatrului. Este important ca parintii sa apeleze la specialist pentru a identifica in mod corect cauzele disconfortului pe care cei mici il resimt atunci cand ii doare ceva.

Iata cateva dintre posibilele cauze care pot genera senzatia de durere la copilul mic:

Eruptia dentara

Primii dintisori apar de obicei in jurul varstei de 6 luni, nefiind o regula general valabila pentru toti copiii. In cazul unora dintre ei, procesul de crestere a dintilor incepe abia dupa varsta de 1 an.

Citește și:

Semnele sunt diferite de la un copil la altul, iar printre cele mai frecvente se numara: stare subfebrila sau febra, starile de agitatie din timpul noptii, inflamatia de la nivelul gingiilor. In aceasta perioada, copilul este irascibil, plange destul de frecvent, produce o cantitate mai mare de saliva decat in mod normal si are tendinta de a incerca sa-si atenueze durerea prin introducerea degetelor in gura.

„Pentru a ameliora simptomele asociate eruptiei dentare, parintii pot folosi geluri calmante pentru a diminua inflamatia gingiilor. De asemenea, efectul acestora este mai rapid atunci cand gingiile sunt si masate usor cu degetul. Un alt lucru pe care il pot face e sa lase bebelusii sa muste dintr-un inel rece, de plastic, pentru cresterea dintilor, racit in prealabil in frigider si sterilizat. In cazul in care durerile sunt puternice, sau daca apar starile febrile, parintii le pot administra copiilor medicamente cu triplu efect: antipiretic, analgezic si anti-inflamator – disponibile atat sub forma de suspensie cu gust placut de portocale sau de capsuni, cat si sub forma de supozitoare.” recomanda Prof. Dr. Evelina Moraru - medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Iasi.

Citește și:

Otita

Mai mult de doua treimi dintre copii dezvolta cel putin un episod de otita medie acuta inainte de varsta de 3 ani. Cele mai des intalnite simptome ale otitei sunt durerea, tendinta copilului de a-si freca urechea mai des, eventual secretiile care se scurg din ureche si starile de nervozitate.

„Daca bebelusul a contractat o infectie a urechii, le recomand parintilor sa monitorizeze evolutia acesteia sub supravegherea medicala, deoarece, netratata corespunzator, otita poate avea consecinte severe, in unele cazuri ducand chiar la pierderea acuitatii auditive. Este posibil ca astfel de infectii sa impuna si administrarea de antibiotice - doar medicul, in urma consultului medical, poate decide tratamentul adecvat. De asemenea, analgezicele pe baza de ibuprofen calmeaza durerea resimtita de copil, reducand si inflamatia asociata otitei. Acestea pot fi administrate incepand cu varsta de trei luni, respectand indicatiile de dozaj mentionate in prospect. Datorita formulei pe care o contin, efectul lor dureaza pana la opt ore.” completeaza Prof. Dr. Evelina Moraru.

Citește și:

Durerea de cap

Durerea de cap este in general specifica adultilor. Cu toate acestea, copiii o pot resimti si ei, de exemplu atunci cand au o afectiune febrila. Alti factori care pot asocia durerea de cap sunt eruptia dintilor, problemele de vedere sau parazitii intestinali.


„Durerea de cap apare si la copil, indiferent de varsta. Parintii isi pot da seama de amploarea ei daca bebelusul se intinde in pat, ceea ce indica o intensitate mare a durerii. In cazul in care durerea persista pe parcursul unei zile intregi, copilul trebuie obligatoriu consultat de medic pentru a preintampina o meningita – care poate debuta in acest fel.”
este de parere Prof. Dr. Evelina Moraru.

Durerea in gat

Durerea in gat se prezinta ca o inflamatie sau inrosire a tesuturilor. Zonele afectate in mod obisnuit sunt faringele si laringele (parte a caii respiratorii care contine corzile vocale).

Citește și:

„Durerea in gat este in majoritatea cazurilor determinata de o infectie virala, ca simptom al racelii comune. Alteori poate fi provocata de boli bacteriene, de exemplu amigdalita streptococica, sau de bolile copilariei precum varicela sau rujeola. Copilul poate refuza sa manance sau va plange la inghitirea mancarii. De aceea, recomand ca in aceasta perioada mesele sa fie in principal lichide, dar consistente, hranitoare, servite la o temperatura medie, in niciun caz fierbinti pentru a se evita acutizarea inflamatiei din gat. Pentru calmarea zonei, parintii pot da copiilor un anti-inflamator, insa simptomele trebuie monitorizate medical astfel incat sa fie corect identificata cauza durerii.” declara Prof. Dr. Evelina Moraru

Foto int: Durere de dinti bebe, Shutterstock

Foto homepage: Mama, copil @Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Decembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.