Setari Cookie-uri

Unde gresesc parintii: Mituri si adevaruri despre medicatia copiilor

Prof. Dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Iasi, recomanda: „Atunci cand este in discutie sanatatea copiilor, indiferent de varsta acestora, parintii trebuie sa se adreseze medicului de familie sau pediatrului, fie ca este vorba doar despre o intrebare, sau despre un consult amanuntit al celor mici. Copiii, cu precadere sugarii 0-1 an, deoarece au sistemul imunitar in formare, sunt expusi unei serii extinse de riscuri. Netratate corespunzator, atat o simpla raceala, cat si otita pot avea consecinte severe.”

Care sunt cele mai raspandite mituri cu privire la medicatia copiilor si care sunt informatiile corecte pe care trebuie sa le cunoastem?

Mit: Cand copiii fac febra, parintii le pot administra medicamente fara sa se consulte inainte cu medicul

Realitate: Avand in vedere cauzele multiple ale febrei, este indicat ca bebelusii sau copiii mici sa fie consultati de catre medicul de familie sau de pediatru, insa este adevarat ca pana la acest consult parintii pot administra un medicament antitermic tinand cont de varsta si de greutatea copilului. Exista anumite grupe de medicamente, cum ar fi suspensiile orale pe baza de ibuprofen cu efect antitermic si analgezic, care pot fi administrate copiilor cu varsta peste 3 luni fara un consult medical. Acestea pot ameliora durerile de cap, pe cele provocate de raceala sau de gripa, durerile de dinti sau febra asociata acestora. Intotdeauna trebuie verificate informatiile de pe ambalaj sau prospectul pentru a fi siguri de faptul ca medicamentul este potrivit pentru simptomele pe care le are cel mic.

Citește și:

Mit: Doza de medicament trebuie stabilita in functie de cat de grave sunt simptomele

Realitate: Pentru medicamentele eliberate fara prescriptie medicala, dozele sunt indicate in prospect. In cazul in care nu sunt respectate aceste recomandari exista riscul de supradozaj, sau ca tratamentul sa nu aiba efectele asteptate din cauza unei doze prea mici. Este recomandat, chiar si in cazul medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala, ca dozarea lor, precum si intervalul de timp la care acestea trebuie administrate, sa fie stabilite de catre medic.

Mit: Administrarea antibioticelor e necesara in cazul in care copilul face febra, indiferent de motivul acesteia

Realitate: Exista afectiuni, printre care raceala și gripa, pentru care administrarea antibioticelor nu are niciun efect. De asemenea, administrarea antibioticelor fara recomandare medicala este contraindicata și poate conduce la rezistența sporita a germenilor patogeni la administrari ulterioare ale acelui antibiotic. Raceala și gripa se manifesta prin durere in gat, obstrucție nazala, rinoree (secreții nazale) și tuse. Raceala este produsa de virusuri diverse, in timp ce gripa este produsa de virusurile gripale. Pentru tratarea simptomelor asociate celor doua - febra, durere de cap, dureri musculare, parintii pot alege medicamentele cu triplu efect – antipiretic, analgezic si anti-inflamator.

Citește și:

Mit: Copiii care au restrictii privind consumul de zahar nu pot primi suspensii orale din cauza continutului mare de zahar al acestora

Realitate: Parintii ai caror copii sufera de afectiuni care impun limitarea cantitatii de zahar consumat, pot alege din farmacii variantele de suspensii orale pe baza de ibuprofen, care nu contin zahar. Acestea sunt disponibile cu diferite arome, precum portocale sau capsuni, gusturi care ajuta ca acestea sa fie mai usor acceptate de catre copii. Parintii pot alege sa administreze suspensie orala fara zahar sau, ca alternativa, supozitor cu ibuprofen – ambele se pot utiliza incepand cu varsta de 3 luni.

Foto: tratament copii - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
30 Decembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.