Setari Cookie-uri

Ce branzeturi nu trebuie sa mananci in sarcina

Multe sortimente de branza sunt pe lista NU-urilor in sarcina. Ele pot afecta sanatatea ta sau a fatului mai mult decat crezi. 

Diversele sortimente de branza disponibile se prepara din lapte de vaca, capra, oaie sau bivolita. Desi branza este o sursa importanta de proteine si calciu multe feluri de branza sunt interzise in timpul sarcinii.

Anumite branzeturi nu trebuie consumate de femeile insarcinate deoarece pot contine bacteria listeria care ar putea provoca o toxiinfectie alimentara destul de severa. Aceasta bacterie este aproape inofensiva insa in cazul contactarii ei in timpul sarcinii poate pune in pericol viata fatului.

Orice tip de branza nepasteurizata nu se va consuma in timpul sarcinii. Toate branzeturile cu mucegai sunt de ocolit in aceasta perioada.

Evita branza Brie, Camembert, Roquefort, Gorgonzola, Blue cheese, Questo blanco sau Questo fresco sau orice preparat in care este ascuns orice tip de branza cu mucegai.

Aceste tipuri de branza pot fi consumate doar daca pe eticheta este mentionat ca sunt facute integral (100%) din lapte pasteurizat sau sa fie foarte bine gatite pentru a garanta lipsa oricarei bacterii.

Citește și:

Branzeturi permise in sarcina

Branzeturile tari sunt de regula sigure si se pot consuma fara probleme in timpul celor 9 luni de sarcina.

Verificati cu atentie de fiecare data eticheta si asigurati-va ca sunt facute din lapte pasteurizat.

Se spune ca branza tare poate fi consumata chiar daca este este preparata din lapte nepasteurizat deoarece fiind saraca in apa si avand in consecinta umiditate scazuta exista un risc scazut de dezvoltare a bacteriilor cum se intampla in cazul sortimentelor de branza moale (pline de apa).

Branzeturi moi permise in timpul sarcinii doar daca sunt facute din lapte pasteurizat:

  • branza de vaci (cottage cheese)
  • branza tartinabila
  • feta
  • telemea
  • branza de capra
  • mascarpone
  • mozzarella (din lapte de vaca sau bivolita)
  • branza topita
  • ricotta

Citeste mai multe despre alimentatia in sarcina in CLUBUL BEBELUSILOR

Citește și:

Foto: branza - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
24 Aprilie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.