Faringinta acuta este o infectie deosebit de frecventa la copii. Aceasta este o boala a aparatului respirator, in general de etiologie bacteriana. Cel mai frecvent este incriminat streptococul beta hemolitic de grup A (S. Pyogenes), el facandu-se vinovat de 20-40 % dintre faringitele exudative ale copiilor de peste 3 ani (Harrison).

Par deshidratat, aspru si lipsit de stralucire? Am gasit solutia!

Clinic, boala se manifesta prin febra, frison, “durere in gat”, roseata a tegumentelor, dificultate la inghitirea alimentelor, stare generala alterata. Uneori apare si greata, varsaturi, durere abdominala. Este specifica inflamarea amigdalelor, prezenta puroiului “in gat”, dar si marirea ganglionilor cervicali. Totusi, simptomele bolii sunt destul de variabile: ele pot fi agresive, fiind prezenta intreaga descriere de mai sus, ori boala se poate manifesta bland, numai printr-o stare generala alterata.

In general infectia se transmite prin aer, de la o persoana la cealalta, ori prin utilizarea in comun a veselei si a paharelor. In general, faringita necomplicata dureaza cam 3-5 zile.

Faringita este insotita uneori de scarlatina, situatie in care simptomele faringitei sunt insotite de o eruptie cutanata caracteristica aparuta in primele doua zile de la manifestarea primelor simptome (durerea in gat si dificultatile in inghitirea alimentelor). Eruptia apare la nivelul capului si a gatului si ulterior se extinde la nivelul toracelui cuprinzand intr-un final pe tot corpul. Bubitele sunt puncte rosiatice, putin proeminente si sunt insotite de alte cateva semne precum limba “zmeurie” (limba este acoperita de un depozit albicios, cu papilele marite, ulterior devenind lucioasa). Bubitele dispar dupa aproximativ o saptamana.

Diagnosticul faringitei presupune obligatoriu, pe langa observarea semnelor si simptomelor evidente, si exudatul faringian.

Tratamentul consta in administrarea medicamentelor antipiretice si analgezice care scad amplitudinea simptomelor, dar vizeaza in primul rand prevenirea reumatismului articular acut (RAA) care este principala complicatie a faringitei. Antibioticele, penicilina cel mai frecvent, date pentru prevenirea RAA vindeca faringita intr-un procent foarte ridicat din cazuri, prin combaterea infectiei cu streptococul beta hemolitic.

Hepatita B - ucigasul tacut al lumii moderne
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: