Setari Cookie-uri

Somnul insuficient, primejdios pentru inima unei femei

Posibilitatea ca femeile care dorm mai putin de opt ore pe noapte sa sufere de afectiuni ale inimii este mai mare decat in cazul barbatilor.

Posibilitatea ca femeile care dorm mai putin de opt ore pe noapte sa sufere de afectiuni ale inimii este mai mare decat in cazul barbatilor.

Conform unui studiu recent efectuat de cercetatorii britanici, lipsa somnului poate avea mai multe consecinte negative asupra femeilor decat asupra barbatilor, iar posibilitatea ca femeile care dorm mai putin de opt ore pe noapte sa sufere de afectiuni ale inimii este mai mare decat in cazul barbatilor. Rezultatele studiului au fost facute publicate recent in publicatia Daily Mail si conform acestuia, pentru o treime dintre britanici, somnul se rezuma la aproximativ cinci ore per noapte. Conform unor studii anterioare, un asemenea stil de viata haotic conduce cu pasi siguri la cresterea riscului aparitiei infarctului sau a diabetului.

Discrepanta dintre efectul pe care lipsa somnului le are asupra celor sexului feminin si masculin este insa un fenomen nou, aplicabil mai ales zilelor noastre. Michelle Miller, profesor doctor in medicina biochimica din cadrul Universitatii Medicale Warwick, este de parere ca fiecare persoana in parte ar trebui sa beneficieze de 8 ore de somn pe noapte, insa femeile in mod deosebit. “Rezultatele acestui studiu demonstreaza ca somnul insuficient este asociat cu un risc crescut al imbolnavirilor cardiovasculare si ca acest risc sporit se manifesta in mod diferit la barbati si la femei".

Citește și:

In urma cercetarilor efectuate de specialisti de la Universitatea College din Londra si de Universitatea Warwick s-a constatat ca, in cazul persoanelor de sex feminin, dar nu si a celor de sex masculin, nivelurile de substante asociate cu afectiuni ale inimiii variaza considerabil in functie de durata de somn.

Spre deosebire de femeile care au dormit 7 ore, la femeile cu 8 ore de somn, s-au inregistrat nivelurile mai scazute de de Interleukina 6 (IL -6), un semnificativ reglator al inflamatiei si asociat cu bolile coronariene. Pe de alta parte, nivelurile de Proteina C Reactiva, proteina ce poate indica o potentiala boala cardiovasculara, au fost mai ridicate in cazul femeilor care au dormit cinci ore sau mai putin.

In schimb, in ceea ce priveste barbatii, diferentele intre nivelurile hormonale nu au fost atat de pregnante. La studiul publicat in American Journal Sleep au participat 4600 de functionari din Londra cu varstele cuprinse intre 35 si 55 de ani. 73% dintre participanti erau de sex masculin. Participantilor le-au fost adresate intrebari legate de durata somnului, iar starea lor de sanatate a fost evaluata in urma unor examene medicale in timpul carora au fost recoltate si probe de sange.

Citește și:

Sursa: Garbo.ro

Vizionare placuta


Kudika
8 Iulie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.