3 secrete despre cafeaua decofeinizata

3 secrete despre cafeaua decofeinizata
Kudika
17 Iulie 2009

Datorita stresului si oboselii acumulate multe persoane au ajus sa consume mai multe cesti de cafea pe zi, motiv pentru care au observat unele efecte negative ale excesului de cafea, inclusiv cele legate de somn si odihna. Cu cat o persoana consuma mai multa cafea, cu atat capata o rezistenta la efectele acesteia si totodata apar manifestari negative pe care pacientul le capata in timp datorita consumuli excesiv. Cafea prezinta reale beneficii pentru organism, insa cu o conditie: sa nu se depaseasca o ceasca pe zi.


Datorita stresului si oboselii acumulate multe persoane au ajus sa consume mai multe cesti de cafea pe zi, motiv pentru care au observat unele efecte negative ale excesului de cafea, inclusiv cele legate de somn si odihna. Cu cat o persoana consuma mai multa cafea, cu atat capata o rezistenta la efectele acesteia si totodata apar manifestari negative pe care pacientul le capata in timp datorita consumuli excesiv. Cafea prezinta reale beneficii pentru organism, insa cu o conditie: sa nu se depaseasca o ceasca pe zi.

Din ce in ce mai multe persoane incerca sa renunte la cafeaua normala prin consumul cafelei decofeinizate. Insa cat de multe cunoasteti despre efectele pozitive sau nocive pe care acest tip de cafea le prezinta asupra organismului?

3 lucruri pe care nu le stii despre cafeaua decofeinizata

Cafeaua decofeinizata contine... cafeina

Desi denumirea indica tocmai lipsa cafeinei si chiar acest fapt este motivul pentru care oamenii aleg sa o consume, totusi aceasta cafea contine cafeina insa in antitati mai mici decat cafeaua normala. Procesul de decofeinizare nu este complet, astfel ca o anumita cantitate de cefeina ramane restanta in aceasta cafea si cateva cesti echivaleaza o ceasca de cafea normala ca si continut de cofeina. Asadar, nu va mirati ca inca nu dormiti dupa ce ati baut de-a lungul zilei mai multe cesti de cafea decofeinizata.

Solventii folositi pentru decofeinizare – nocivi

Pentru decofeinizare sunt folosite mai multe metode, una dintre aceasta constant in utilizarea solventilor. Acestia din pacate sunt substante chimice care nu sunt eliminate ulterior (sau nu total) din continutul cafelei, astfel ca ajung in organismul nostru prin consumul acesteia. Acesti solventi sunt daunatori sanatatii, fiind cunoscuti mai ales pentru riscul lor cancerigen.

Cafeaua decofeinizata, mai nociva pentru inima decat cea normala

Daca in cazul cafelei normale riscurile pentru boli cardio-vasculare apar doar atunci cand este consumata in exces, dealtfel cafeaua este chiar protector cardio-vascular daca este bauta cu masura, in cazul cafelei decofeinizate riscurile pentru boli de inima si vase apar oricum. Aceste efecte negative se datoreaza cresterii colesterolului si predispozitia pentru hipertensiune si formarea placii de aterom. Ateroscleroza are urmari negative din cele mai grave, culminand cu infarcte: miocardice, cerebrale, pulmonare, renale etc. Cafeaua decofeinizata este obtinuta din culturi de cafea mai putin bune calitative, care au boabe mai grase iar aceste grasimi cresc colesterolul “rau”. Efectele hipercolesterolemiante au demonstrate prin studii medicale de specialitate efectuate de americani si britanici care au studiat efectele cafelei decofeinizate pe loturi de persoane impartite in trei categorii: cei care nu beau cafea, cei care beau o ceasca de cafea normala si cei care beau o ceasca de cafea decofeinizata. Cresterile colesterolemiei au fost sesizate la cei care consumau cafea decofeinizata.

Consumul cafelei normale aduce beneficii asupra sanatatii in conditiile in care nu este unul in exces. Cititi despre riscurile si beneficiile consumului de cafea in articolul: “Mituri si adevaruri despre cafea”.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri