Setari Cookie-uri

Ce faci daca ai uitat pilula?

Contraceptia hormonala, mai ales cea folosind pilulele contraceptive, reprezinta poate cea mai frecventa metoda contraceptiva aleasa de femei. Din pacate insa aceste pilule trebuie liate zilnic (mai putin pauza) la ore fixe, astfel ca una din cinci femei uita lunar sa ia o pilula, conform statisticilor.

Contraceptia hormonala, mai ales cea folosind pilulele contraceptive, reprezinta poate cea mai frecventa metoda contraceptiva aleasa de femei. Din pacate insa aceste pilule trebuie luate zilnic (mai putin in perioada de pauza) la ore fixe, astfel ca una din cinci femei uita lunar sa ia o pilula, conform statisticilor.

Asadar, ce este de facut daca uitati sa luati pilula la timpul ei? In primul rand metodele la care vreti recurge in cazul uitarii pilulei depinde foarte mult de tipul pilulelor pe care le luati. Pilulele contraceptive pot fi progestative (sau microprogestative - contin doar progesteron) sau esteroprogestative (care contin pe langa progesteron si estrogeni).

Ce faceti cand ati uitat pilula progestativa?

Daca ati uitat chiar si cateva ore sa luati pilula contraceptiva deja sansa de a ramane insarcinata este foarte mare, mai ales daca in ultimele 5 zile ati intretinut contacte sexuale cu ejaculare intravaginala. Deasemenea urmatoarele 7 zile riscul de sarcina este foarte mare. Asadar luati imediat ce va aduceti aminte pilula uitata, apoi luati contraceptivul de urgenta si in urmatoarele 7 zile in care veti continua sa luati pilulele la ore fixe folositi si un alt mijloc ocntraceptiv, de preferabil de bariera, cum este de exemplu prezervativul sau diafragma etc.

Citește și:

Ce faceti cand ati uitat pilula estroprogestativa?

In cazul pilulei estroprogestative riscul de a ramane insarcinata este in prima si a treia saptamana (daca uitati pilula in saptamanile acestea). Daca uitati pilula in a doua saptamana nu este nevoie sa va alarmati.

Daca uitati pilula in prima saptamana, luati-o imediat ce va amintiti, alaturi de pilua de contraceptia de urgenta daca ati intretinut contacte sexuale in ultimele 5 zile. Deasemenea in urmatoarele 7 zile va trebui sa luati in continuare pilulele, insa alaturi de o metoda contraceptiva de bariera, cea mai folosita fiind reprezentata de prezervativ.

Daca uitati pilula in saptamana a treia veti lua pilula uitata imediat ce va amintiti, terminati blisterul respectiv si incepeti apoi unul nou fara a mai face o pauza (in cazul blisterului cu 21 de comprimate). Daca blisterul este cu 28 de pilule, atunci le veti arunca pe cele inactive si veti incepe un blister nou. Daca ati uitat pilula mai mult de 12 ore se recomanda sa folosesiti si alta metoda contraceptiva in urmatoarele 7 zile, cum ar fi prezervativul. Daca ati uitat pilulele mai multe zile la rand sunati medicul ginecolog, este posibil sa fie nevoie sa incepeti un nou blister indiferent de ziua la care ramaseseti cu vechiul blister.

Citește și:

Pilula de urgenta este foarte eficienta daca o luati la 12 ore dupa conceptie, intervalul maxim pentru prima pastila fiind considerat de 24 de ore, iar pentru a doua (care se ia la 12 ore dupa prima) se considera a fi de 72 de ore. Asadar grabiti-va, de aici si numele dat acestui contraceptiv: "de urgenta".

Vizionare placuta


Kudika
15 Octombrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.