Setari Cookie-uri

Tu ce stii despre mancarea pe care o consumi?

53% dintre bucurestenii care iau adesea masa in oras considera ca au un comportament alimentar nesanatos, conform unui studiu Unilever Food Solutions.

Acelasi studiu a aratat ca 73% dintre cei intervievati nu stiu care este cantitatea zilnica recomandata pentru sare, zahar si grasimi.

Gradul de educatie privind principiile unei alimentatii echilibrate este scazut - aproape trei sferturi dintre persoanele chestionate in cadrul studiului realizat de Unilever Food Solutions nu au putut estima nicio cantitate pentru sare, zahar si grasimi. Cei mai multi dintre cei care au mentionat o valoare pentru grasimi au estimat-o la 20-50g - sub cantitatea recomandata, de 70g. Necesarul de sare a fost incadrat intre 3 si 5 g, in loc de 6g, iar cel de zahar la 15g pe zi – desi media recomandata se situeaza in jurul valorii de 90g.

“Daca parintii, bunicii mananca sanatos, atunci si copiii lor vor face acelasi lucru. De mici, copiii vor gasi in casa doar alimente sanatoase si se vor obisnui sa le consume. Cand mai cresc, incep sa-si ajute mama sau bunica la prepararea mancarii, la cumpararea ingredientelor si astfel acele produse le devin familiare. Apoi, se vor obisnui si vor asocia cu casa si familia lor, aromele specifice bucatelor preparate in casa. Aceasta ii va ajuta sa caute produse similare si la magazine sau restaurante”, spune Gabriela Pana, mama a doi copii.

Citește și:

„Educatia nutritionala trebuie sa inceapa cat mai devreme in timpul copilariei. De la varste fragede – 4-5 ani – copiii ar trebui sa stie ce este recomandat sa manance si ce sa evite. Parintii ar trebui sa ii educe in prima faza, apoi scoala. Este insa foarte important ca parintii sa ia aceste informatii din surse avizate – de la medicii nutritionisti, de pilda, si, mai ales, sa le intareasca prin exemplul propriu”, adauga Rodica Tenu, nutritionist Unilever Food Solutions.

Studiul Unilever Food Solutions s-a mai concentrat si asupra felurilor de mancare pe care bucurestenii le comanda cel mai des cand ies in oras. Respondentii considera ca cele mai sanatoase feluri pe care le consuma sunt salatele (clasica, de ton, cu pui, bulgareasca) si carnurile slabe (vezi graficul de mai jos).

alimentatie sanatoasa

In ceea ce priveste mancarurile nesanatoase, cel mai frecvent exemplu dat a fost fast food-ul, urmat de cartofi prajiti si de carnea de porc. Alte raspunsuri au inclus mancarea prajita si dulciurile.

Citește și:

alimentatie sanatoasa

Studiul UFS a aratat ca cei ce iau adesea masa in oras considera ca mancarea sanatoasa din meniuri pare neaptisanta, nesatioasa si scumpa, insa si-ar dori totusi sa aiba la dispozitie mai multe optiuni sanatoase. Intrebati cine sunt cei responsabili pentru a imbunatati calitatea mancarii, consumatorii au numit proprietarii de restaurant (76%), apoi producatorii de ingrediente (65%) si bucatarii (62%).

Comunicat de presa

Aboneaza-te la Newsletter-ul Healthy pentru a primi si alte informatii despre sanatate si diete.

Vizionare placuta


Kudika
2 Octombrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.