Setari Cookie-uri

Consumul moderat de bere fara alcool poate imbunatati calitatea somnului

Un studiu realizat in cadrul Facultatii de Stiinte de la Universitatea Extremadura din Spania demonstreaza posibilele efecte benefice ale berii fara alcool asupra calitatii somnului.

Comunicat de presa

In urma cercetarilor s-a evidentiat o imbunatatire in acest domeniu in randul femeilor care consuma o cantitate de 333 ml bere fara alcool (333 ml, cu 0% alcool).

Hameiul, un ingredient esential al berii, se dovedeste a fi cel responsabil pentru aceste rezultate, datorita substantelor sale amare ce au efect sedativ. Mecanismul de actiune al hameiului consta in ridicarea nivelului neurotransmitatorului numit acid gama-aminobutiric, un neurotransmitator inhibitor care actioneaza in sistemul nervos central.

Cercetarea a fost realizata cu ajutorul a 17 femei, asistente medicale, care lucreaza in ture. Parametrii cronobiologici din timpul somnului au fost evaluati cu ajutorul actigrafiei dupa un consum moderat de bere fara alcool in timpul cinei, timp de 14 zile. Concluziile au fost obtinute prin comparatie cu un grup de control ce nu consuma bere fara alcool in timpul cinei.

Citește și:

Rezultatele actigrafiei au demonstrat o imbunatatire a calitatii somnului luand in considerare cei mai importanti parametri: latenta somnului a scazut (p ≤ 0,05) in grupul de tratament (12,01 ± 1,19 min), comparativ cu grupul de control (20,50 ± 4,21 min), la fel si activitatea totala (p ≤ 0,05; grup de tratament = 5284.78 ± 836.99 impulsuri de activitate vs control = 7258.78 ± 898.89 impulsuri de activitate).

“Pe langa calitatile deja dovedite ale acestei bauturi iubite si consumate in intreaga lume, cercetatorii spanioli demonstreaza ca berea poate imbunatati chiar calitatea somnului, daca este insa consumata in cantitati moderate. Avem de-a face cu o concluzie importanta, in conditiile in care insomnia este una dintre bolile cel mai des intalnite ale acestui secol. ”, declara Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Citește și:

Consumul moderat de bere trebuie completat de un stil de viata sanatos si o alimentatie corespunzatoare, atrag atentia membrii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie. Este considerat un consum moderat de bere o cantitate de 660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei cu maxim 5% alcool.

Foto: bere neagra @Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
26 Decembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.