TOP: Care sunt cele mai sanatoase ape din Romania?

TOP: Care sunt cele mai sanatoase ape din Romania?

Romania este una dintre cele mai cunoscute tari din lume la capitolul izvoarelor apelor minerale naturale. Aici gasesti cel mai mare numar de izvoare de buna calitate. Chiar si asa, nu inseamna ca toate apele comercializate sunt sanatoase, iar clientii trebuie sa tina cont, exact ca in cazul alimentelor, de mai multi factori.

Sursa: Wall-street.ro

Wall-Street.ro a intocmit o analiza a calitatii apelor comercializate in Romania, in functie de mai multi parametri in incercarea de a identifica ce inseamna cu adevarat o apa minerala naturala, plata sau carbogazoasa.

Romania, izvor natural de ape sanatoase

Contactata de Wall-Street.ro, lector dr. Lygia Alexandrescu (foto), presedintele Societatii Romane de Educatie Nutritionala din Romania (SREN), sustine ca izvoarele apelor minerale din Romania sunt mai sanatoase decat marea majoritate a celor din Europa. De ce? Apa de la noi este naturala, fara sa mai fie nevoie de interventia oamenilor pentru forarea acesteia. „Calitatea apelor din Romania este foarte buna. Exista criterii comune europene care se aplica si la noi pentru stabilirea calitatii apei imbuteliate. Izvoarele din Romania sunt naturale si nu este nevoie de instalarea unor foraje suplimentare, asa cum se practica in Franta, spre exemplu”, a precizat dr. Alexandrescu.

Cel mai periculos element al apei minerale: reziduul sec

In opinia dr. Alexandrescu, cumparatorii trebuie, ca in cazul alimentelor, sa fie foarte atenti si sa citeasca datele inscrise pe eticheta produsului, cantitatea de reziduu sec a apelor fiind unul dintre cele mai importante compozitii chimice la care trebuie sa fie atenti.

„Trebuie citita cu atentie eticheta alimentara. Nu ne vom uita la calorii – pentru ca nu e cazul, dar ne vom uita la incarcatura de saruri. O apa buna (plata) trebuie sa contina sub 500mg/l de reziduu sec”, spune dr. Alexandrescu.

Cantitatea de reziduu sec afisata pe apele plate/carbogazoase din Romania reprezinta de fapt totalitatea sarurilor existente intr-un anumit tip de apa, fiind calculata in momentul in care produsul este incalzit la o temperatura de 180 de grade celsius si ii este stabilita cantitatea de impuritati care va ramane dupa acest procedeu.

„In momentul in care sunt depasite 500 mg/l, creste considerabil riscul ca acest compus chimic sa se depuna in anumite zone ale corpului generand de aici litiaza renala / biliara (pietre la rinichi/probleme la bila – n.red)”.

Efectul este insa cumulativ, atrage atentia dr. Lygia Alexandrescu. „Chiar daca bem o apa cu o cantitate de reziduu sec mare, dar o consumam in cantitati normale, nu esti expus unui risc de a dezvolta complicatii sau probleme”.

Ea a subliniat insa ca apa plata contine saruri, asemenea apei minerale carbogazoase, care este bogata in oligoelemente (saruri).

Calciul si sodiul, alti compusi chimici cheie de care trebuie sa tinem cont

Concentratiile de Calciu (Ca+), dar si de sodiu (Na+) sunt alte doua elemente extrem de importante cand vine vorba de calitatea apei.

Medicul nutritionist Lygia Alexandrescu nu recomanda apele minerale plate/minerale cu o cantitate ridicata de calciu (peste 100mg/l) persoanelor care au afectiuni ale rinichilor sau bilei, dar nici cele cu o cantitate ridicata de sodiu celor care sufera de afectiuni ale inimii (hipertensivi) sau bebelusilor.[...]

Citeste continuarea articolului: ANALIZA: Tu stii ce bei? Topul celor mai sanatoase ape minerale din Romania

Foto: apa sanatoasa by Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
17 Iunie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri