Atentie la sindromul de oboseala cronica, mai frecvent in sezonul rece

Atentie la sindromul de oboseala cronica, mai frecvent in sezonul rece
Kudika
26 Septembrie 2014

Specialistii atrag atentia ca toamna si la inceputul iernii sunt diagnosticate cele mai multe cazuri cu Sindrom de Oboseala Cronica1. Desi aceasta boala este inca in curs de cercetare, studiile arata ca in lunile reci, in care apar racelile, cresc si cazurile de S.O.C.

Comunicat de presa

  • Specialistii atrag atentia ca astenia de toamna prelungita sau simptome similare racelii pot indica instalarea sindromului de oboseala cronica (S.O.C.);
  • Femeile sunt de pana la 4 ori mai predispuse la S.O.C fata de barbati; S.O.C. este favorizat de alimentatia deficitara in nutrienti, de stres, infectii virale si fond imunitar slabit;
  • Specialistii recomanda in aceasta perioada o dieta echilibrata, sustinuta de un aport complex de nutrienti pentru refacerea metabolismului energetic si a sistemului imunitar;

sindrom de oboseala cronica

Ce este sindromul de oboseala cronica?

Sindromul de Oboseala Cronica este o afectiune caracterizata prin oboseala intensa, ce persista mai mult de 6 luni, dificultati de concentrare, tulburari de memorie, insomnie, migrene depresie, sau alergii. Manifestarile sunt similare asteniei , afectiune prezenta in aceasta perioada sub forma asteniei de toamna.

In contextul stilului modern de viata, in care tot mai multi oameni au o alimentatie dezechilibrata, saraca in nutrienti, petrec multe ore la birou si nu practica sport, specialistii trag un semnal de alarma pentru luarea unor masuri care sa reduca riscul instalarii sindromului de oboseala cronica.
Cercetarile din ultimii 20 de ani arata ca deficienta de nutrienti din organism este una dintre cauzele afectiunii. Alte cauze pot fi stresul, sistemul imunitar slabit sau infectiile.

S.O.C. afecteaza de 4 ori mai multe femei decat barbati si apare de obicei la adultii cu varste intre 20 si 50 de ani. Cu toate acestea, boala poate aparea la orice varsta, chiar si in randul adolescentilor.

Doar 20% dintre cei care sufera de S.O.C. ajung sa fie diagnosticati de medic , din cauza simptomelor care pot fi confundate cu alte afectiuni precum astenie prelungita, depresie si altele.

In Romania, prevalenta sindromului de oboseala cronica este estimata la 41.094 persoane (din intreaga populatie) , daca extrapolam singurele date disponibile international, ca reper. In SUA sunt 4 milioane de oameni afectati de S.O.C. si multe alte cazuri nediagnosticate, iar in Marea Britanie sunt un sfert de milion, ceea ce aduce aceasta afectiune in atentia tuturor cercetatorilor din intreaga lume, mai ales ca factorii favorizanti arata ca este o boala a omului modern”, declara Ionut Bacanu, Director Medical Secom.

Statisticile internationale arata ca prevalenta globala a bolii este estimata la 2.6% , in timp ce in Europa sunt peste 1.200.000 de pacienti diagnosticati cu S.O.C. ,

Mai mult, din cauza simptomelor care pot deveni invalidante, 50% din cei afectati de S.O.C. nu isi pot continua activitatea profesionala, in timp ce 40% reusesc sa continue sa lucreze, insa doar cu jumatate de norma. Sindromul de Oboseala Cronica se trateaza cu conditia absolut necesara de tinere sub control a simptomelor.

Specialistii din intreaga lume recomanda imbunatatirea stilului de viata. In ziua de azi, alimentatia incorecta este tot mai raspandita, iar asta duce la un deficit de nutrienti care afecteaza metabolismul energetic. Micro-nutrientii sunt responsabili de productia de energie la nivel celular, iar studiile arata ca lipsa lor este una dintre cauzele S.O.C. Astazi, exista solutii moderne care contin chiar si 133 de nutrienti esentiali in aceeasi formula, formule complexe care ajuta la mentinerea nivelului optim de energie si imunitate,” adauga Ionut Bacanu, Director Medical Secom.

Mai ales in aceasta perioada rece, cand organismul e mai vulnerabil, specialistii recomanda populatiei o dieta echilibrata, sustinuta de un aport de suplimente nutritive cu formule complexe care sa acopere toti micronutrientii esentiali pentru mentinerea nivelului de energie si imunitate.

Pe langa corectarea alimentatiei, alte sfaturi includ adoptarea unui program cu exercitii de relaxare, masajul si practicarea exercitiilor fizice de cel putin 2 ori pe saptamana, pentru imbunatatirea calitatii somnului.

Foto: sindrom de oboseala cronica - shutterstock.com

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri