Setari Cookie-uri

Bolile autoimune: cand propriul sistem imun ataca fertilitatea

Statisticile si-au spus cuvantul: bolile care au un impact mai mic sau mai mare asupra fertilitatii constituie o problema complexa. In general, cauzele infertilitatii de cuplu sunt, in proportie de 35%, legate de afectiunile femeilor, 35% de afectiunile barbatilor, 20% de afectiuni ale ambilor parteneri, iar in 10% din cazuri cauza ramane neelucidata.

Comunicat de presa

Insa ce se intampla cu restul de 10% din cazuri in care factorii declansatori nu sunt complet elucidati? Multe sunt corelate cu dereglari ale sistemului imunitar - bolile autoimune, care se manifesta atunci cand propriul sistem de aparare percepe organismul ca pe un inamic si produce anticorpi impotriva acestuia.

Exista peste 80 de tipuri de boli autoimune, multe dintre ele au simptome asemanatoare si pot actiona similar asupra organismului, ceea ce face diferentierea intre ele mai dificila. Un numitor comun al acestor boli este determinat de faptul ca reactiile sistemului imunitar nu mai functioneaza corespunzator iar sistemul de aparare incepe sa atace celulele organismului, inclusiv cele reproducatoare, afectand astfel procese esentiale pentru obtinerea unei sarcini: rezerva ovariana si ovulatia.

Citește și:

Bolile autoimune si tratamentul acestora – un cutit cu doua taisuri

Dereglarile autoimune ale organismului constituie o premisa pentru ca celulele embrionare sa fie interpretate de sistemul imun ca fiind straine (ca un atac asupra corpului) si astfel sa se initieze distrugerea acestora inainte ca embrionul sa fie implantat in uter, inhiband astfel conceptia sau provocand un avort spontan.

"Desi cele mai frecvente boli autoimune specifice femeilor (tiroidita autoimuna, artrita, boala Crohn, lupus, psoriazis, boala Addison si diabetul de tip I) nu afecteaza in principal sistemul reproducator, ele pot influenta fertilitatea prin tulburarile metabolice pe care le induc: amenoree sau cicluri menstruale anovulatorii.
Mai mult decat atat, tratamentele prescrise pentru aceste boli pot constitui un pericol pentru fatul in dezvoltare sau pot la randul lor sa duca la cresterea riscului de avort spontan. Astfel, desi ameliorarea acestor afectiuni depinde de terapiile medicamentoase, reversul medaliei este intocmai ingreunarea conceperii unui copil, din cauza deteriorarii foliculilor ovarieni sau efectelor nocive asupra fatului." - afirma dr. Dorina Codreanu, medic specialist Obstetrica-Gnecologie cu supraspecializare FIV in cadrul Gynera Fertility Center.

Citește și:

Totusi, "simptomele bolilor autoimune se manifesta in etape, prin perioade de maxima activitate si perioade de remisie. In acest context, specialistii Gynera recomanda planuirea sarcinii in intervalele in care simptomele sunt inactive si medicatia intrerupta pentru a reduce la minimum riscurile asociate: restrictia de crestere intrauterina a fatului, preeclempsia severa, aparitia trombozelor, avortul spontan. " adauga dr. Dorina Codreanu.

Infertilitatea masculina si bolile autoimune

Factorii care determina infertilitatea masculina sunt la fel de numerosi si complecsi ca in cazul femeilor, iar bolile autoimune nu lipsesc nici ele de pe aceasta lista. "Acestea afecteaza capacitatea de reproducere masculina prin aparitia in lichidul seminal a anticorpilor care ataca spermatozoizii. Astfel, spermatozoizii isi pot modifica motilitatea, structura, functiile sau provoca blocaje, efecte ce impiedica drastic procesul de concepere a unui copil."-- sustine dr. Dorina Codreanu, medic primar Obstetrica - Ginecologie cu supraspecializare FIV in cadrul Gynera Fertility Center.

Citește și:

Atunci cand sunt inca in stadii incipiente, bolile autoimune pot fi greu de identificat atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. Procedura de depistare a acestora implica de cele mai multe ori, pe langa testele de sange si o colaborare intre ginecolog si alti specialisti (endocrinolog, reumatolog, specialist in imunologie). Majoritatea deficientelor imunitare nu pot fi vindecate in totalitate, astfel ca in cele mai multe cazuri este nevoie de terapie medicamentoasa pentru a stabiliza simptomele. Netratate pe termen lung, aceste afectiuni pot duce la infertilitate, iar in acest caz singura solutie pentru o sarcina ramane fertilizarea in vitro.

Pentru a fi la curent cu noutatile, accesati www.gynera.ro si www.facebook.com/Gynerafertilitycenter.

Foto: ovul - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
24 Octombrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.