Setari Cookie-uri

Vitamina B17: descopera ce alimente o contin si ce trateaza

Vitamina B17, cunoscuta si sub denumirea de amigdalina, a atras atentia cercetatorilor inca de la inceputul secolului XX pentru capacitatea acesteia de a trata si preveni cancerul.

Amigdalina a fost izolata pentru prima data in 1930 de catre doi chimisti francezi, urmand ca de atunci sa fie utilizata in diverse studii de tratare si preventie a cancerului.

Numeroase cercetari au fost realizate din 1930 si pana astazi pentru aceasta vitamina B17, iar de-a lungul timpului parerile au fost impartite.

vitamina B17

Se pare ca vitamina B17 prezinta efecte uimitoare in tratarea cancerului doar in asociere cu alte enzime si vitamine care ii potenteaza efectul si doar daca este adminstrata intramuscular sau intravenos.

Administrata pe cale orala, vitamina B17 de sinteza este toxica pentru organism, sustin unele studii, insa consumata din surse naturale pare sa aiba puternice efcete de prevenire a cancerului. Vitamina B17 prezinta efecte si mai puternice in reducerea durerilor, atat a durerilor din cancer, cat si a durerilor din bolile cronice de exemplu, cum ar fi din osteoporoza sau din artroza.

Citește și:

Un lucru este cert: aceasta vitamina reduce mult durerile din organism si imbunatateste calitatea vietii bolnavilor care se confrunta frecvent cu dureri mai greu de suportat.

Surse naturale pentru vitamina B17 – in ce alimente se gaseste?

Aceasta vitamina este continuta de majoritatea fructelor cu sambure mare, dar in mod deosebit in seminte, cum sunt semintele de dovleac, miezul de seminte de caise, samburii de mar, seminte de in, hrisca, mei etc.

vitamina B17

Semintele pot fi utilizate ca atare, fara a le pune in rasnita, in salate (se inmoaie, mai ales cele de in), in prajituri, in preparate cu fructe de mare etc. Nucile de macademia, caju si migdalele sunt de asemenea alte alimente bogate in vitamina B17.

Fructele de padure sunt de asemenea bogate in vitamina B17, mai ales cele cu samburi foarte mici, precum coacazele, zmeura, capsunele, afinele.

Citește și:

Dintre legume, fasolea prezinta cel mai ridicat continut de vitamina B17. Sfecla rosie se situeaza pe locul doi, apoi frunzele proaspete de spanac. Nu este obligatoriu sa gatiti spanacul, il puteti consuma proaspat in salate, frunzele de spanac putand inlocui chiar salata verde.

vitamina B17 - surse alimentare

Vitamina B17 se mai gaseste in lucerna, mai ales in germenii de lucerna, dar si in macris – o planta ale carei frunze se consuma, avand gust acrisor. Macrisul poate fi folosit in salate sau in preparate culinare oferindu-le un gust acrisor. Cu macris se pot acri si corbele, acesta putand inlocui borsul din bucatarie.

Citeste si despre B12, vitamina vegetarienilor

Foto: samburi de caise, capsuni si lucerna - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
11 Noiembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.