Setari Cookie-uri

5 Condimente pe care sa le consumi iarna, ideale pentru Sarbatori

Te-ai intrebat vreodata de ce iarna suntem tentati sa folosim cu precadere anumite condimente? Acestea au rolul de a energiza organismul, dar si de a-l... incalzi, rezistand astfel mai bine in fata gerului.

Aceste codimente le puteti folosi in preparate, in mancaruri, dar si in bauturile calde de iarna.

Condimente care iti incalzesc organismul: scortisoara

Scortisoara poate fi folosita in prajituri, la prepararea dulcetei, in vinul fiert sau in sucurile fierbinti de fructe, cum ar fi sucul fierbinte de mere cu scortisoara.

condimente care incalzesc organismul in sezonul rece

Cum poti utiliza scortisoara in sezonul rece:

  • In dulceata de dovleac, de mere sau de gutui;
  • In vinul fiert;
  • In retetele de prajituri;
  • In orezul cu lapte;
  • In suc de mere – se consuma fierbinte, cu putina scortisoara;

Beneficiile scortisoarei in sezonul rece:

  • Amelioreaza durerile de gat si creste imunitatea in fata racelilor si amigdalitei;
  • Trateaza si previne tusea;
  • Creste usor energia organismului;
  • Este un excelent tonic cerebral;
  • Stimuleaza starea de bine, alunga depresia;
  • Creste ibidoul si fertilitatea;
  • Faciliteaza digestia, mai ales iarna cand avem tendinta de a consuma mai multe preparate grase, de origine animala;
  • Scade colesterolul rau;
  • Este indicata diabeticilor;
  • Previne degeraturile;

Condimente pentru sezonul rece: cuisoarele

Cuisoarele sunt puternice analgetice naturale, avand rolul de a reduce inflamatiile si durerile din organism. Daca suferiti de dureri in gat, dureri articulare sau osoase, dureri de cap – nu ezitati sa consumati mai des cuisoare.

Citește și:

condimente care incalzesc organismul in sezonul rece - cuisoare

Cuisoarele poti fi consumate in diverse preparate, dar si fierte in diferite bauturi care se consuma calde. Cea mai cunoscuta bautura in care folosim cuisoarele este... vinul fiert, adorat iarna de multe persoane. Cuisoaele pot fi date prin rasnita, pudra de cuisoare folosindu-se in salatele de fructe.

Beneficiile cuisoarelor:

  • Au efect analgezic si antiinflamator, diminuand durerile articulare, dar si alte dureri din organism;
  • Sunt un excelent tonic imunitar, protejandu-ne de bolile de sezon;
  • Prezinta efecte anticancerigene;
  • Joaca rol antiparazitar si antiviral;
  • Scad riscul de aparitie a cariilor;

Condimente pentru iarna: piperul negru

Piperul negru este un excelent tonic general, dar si tonic digestiv, fiind un condiment indispensabil preparatelor grase de iarna, inclusiv pentru traditionalele sarmale romanesti. Piperul nu ar trebui sa lipseasca din preparatele mesei de Craciun sau revelion, avand rolul de a proteja ficatul, dar si de a stimula eliberarea sucurilor biliare.

Citește și:

condimente care incalzesc organismul in sezonul rece - piper negru

Alte beneficii ale piperului:

  • Incalzeste organismul si ne apara de degeraturi;
  • Sporeste circulatia periferica;
  • Este energizant si acceereaza metabolismul, fiind indicat si in curele de slabire sau pentru mentinerea siluetei;
  • Este un analgetic si un antiparazitar natural;
  • Creste imunitatea generala a organismului;
  • Combate constipatia;
  • Relgleaza tensiunea arteriala si scade colesterolul;
  • Previne si trateaza aftele bucale.

Condimente pe care sa le consumi iarna: nucsoara

Nucsoara este un condiment specific sarbatorilor de iarna si sezonului rece, fiind folosita in sosuri albe si preparate cu branza, prajituri si bauturi calde.

condimente care incalzesc organismul in sezonul rece - nucsoara

Beneficiile nucsoarei pentru sanatate:

  • Este un excelent tonic al sistemului nervos, avand rol reglator: ziua ne confera energie, dar seara ne ajuta sa avem un somn linistit si sanatos;
  • Elimina starile de tensiune, nervozitate, anxietate si trateaza atacurile de panica;
  • Protejeaza creierul de boli degenerative, ca dementa, boala Alzheimer etc.;
  • Imbunatateste memoria si este indicata in perioada examenelor, favorizand procesele de invatare;
  • Amelioreaza durerile musculare;
  • Trateaza si previne infectiile cailor urinare si cistita.

De consumat pe timp de iarna: usturoiul

Poate fi considerat condiment, dar si aliment pe care il mancam ca atare in mujdei de exemplu, alaturi de fripturi, cartofi sau fructe de mare. Usturoiul este poate cel mai puternic aliat al sanatatii pe timp de iarna, protejand organismul de frig, de infectii, de gripa, crescand totodata imunitatea si capacitatea de refacere a organismului. Stim deja ca usturoiul este recomandat in perioada de convalescenta chiar si copiilor.

Citește și:

condimente care incalzesc organismul in sezonul rece - usturoi

Cateva dintre cele mai importante beneficii ale usturoiului:

  • Regleaza temperatura corpului;
  • Creste imunitatea cailor respiratorii, prevenind afectiunile din sezonul rece;
  • Previne aparitia cariilor si trateaza aftele bucale, avand rol si in protectia fata de cancerul oral;
  • Inhiba procesele de imbatranire si ne ajuta sa ne mentinem mai tineri;
  • Creste energia organismului;
  • Detoxifica ficatul, dar si sistemul digestiv;
  • Este un adevarat analgetic natural, antiinflamator si antibacterian;
  • Regleaza somnul;
  • Relgeaza functiile creierului;
  • Scade colesterolul;

Este util sa cunoasteti beneficiile acestor condimente si sa incercati sa le introduceti in dieta voastra, mai ales in sezonul rece. Veti fi surprinsi de efectele vizibile pe care aceste condimente le au in viata si sanatatea voastra.

Foto: scortisoara, nucsoara, piper negru, usturoi,cuisoare - shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Decembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.