Setari Cookie-uri

Pericolele Sarbatorilor: Cum te poti imbolnavi

Sarbatorile de iarna se pot transforma intr-o drama daca nu incercam sa evitam pericolele pentru sanatate.

Tendinta de a exagera de sarbatori, concediile, calatoriile, dar si vremea pot deveni adevarati dusmani ai sanatatii.

Tulburarile digestive – cele mai frecvente de sarbatori

Faptul ca postul nu este tinut corespaunzator, apoi se fac excese alimentare in zilele de sarbatoare, face ca spitalele sa fie “luate cu asalt” la final de an.

Multe persoane aflate in post consuma alimente grase, prajite, pentru a compensa pofta de carne. Nu este de mirare ca bolile precum gastrita sau ulcerul, afectiunile vezicii biliare sau simptomele ficatului gras... se pot agrava.

In zilele de sarbatoare, mesele lungi alaturi de familie si preparatele grele din carne fac ca multe persoane sa sufere de la afectiuni usoare, precum durere de stomac, durere de burta, voma sau diaree, pana la tulburari grave precum ocluzie intestinala, criza hepato-biliara, trichineloza prin consumul carnii de porc infectate, crize de diabet sau de hipertensiune.

Citește și:

Pericole de sarbatori: Atentie la carnea si produsele alimentare pe care le consumati

Este recomandat sa alegeti produsele alimentare din locurile avizate, iar daca veti cumpara carne de porc, trebuie sa va asigurati ca aceasta prezinta avizul veterinar. Preparati bine termic alimentele, pentru a exclude riscul unei infectii.

Persoanele care sufera de afectiuni cronice nu trebuie sa faca excese si pe cat posibil, sa urmeze indicatiile de regim ale medicului.

Excesul de alcool

Atat de Craciun, cat si de Revelion, tendinta de a consuma excesiv alcool exista. Astfel ca, de sarbatori, riscul accidentelor rutiere si nu numai, dar si al accidentelor vasculare cerebrale de exemplu creste fata de alte perioade din an.

Riscul de accidentari

Persoanele care aleg sa petreaca concediul in deplasare, mai ales cele care practica sporturi de iarna, sunt mai predispuse accidentarilor. Specialistii recomanda sa poarte echipamentul adecvat. Cele mai frecvente sunt fracturile la nivelul oaselor picioarelor.

Citește și:

De asemenea, specialistii atrag atentia in zilele cu polei, cand un numar mare de persoane ajung la spital cu fracturi.

Riscul de degeraturi

Persoanele care petrec ore intregi in aer liber pot suferi degeraturi. Specialistii recomanda sa va imbracati adecvat iernii, sa alegeti materiale naturale si sa va acoperiti capul in zilele geroase. Tot in aceasta perioada se intensifica si crizele de sinuzita, mai ales in zilele geroase.

Recomandarile specialistilor de sarbatori

  • Consumati carne din locurile avizate;
  • Evitati excesul de grasimi, zahar si alcool;
  • Evitati fumatul in exces;
  • Adoptati o tinuta adecvata frigului, din materiale naturale si calduroase;
  • Purtati echipamentul necesar daca practicati sporturi de iarna;
  • Urmati recomandarile de regim si tratament in cazul in care suferiti de afectiuni cronice;

Foto: glob dinamita - Shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Decembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.