Setari Cookie-uri

MAHMUREALA: Leacuri naturiste ca sa scapi de ea

In aceasta perioada obisnuim sa petrecem clipe frumoase alaturi de cei dragi, iar alcoolul rareori lipseste de pe masa.

Ne vizitam prietenii, poate chiar incingem petreceri de Revelion, insa toate aceste ocazii ne indeamna si la un consum excesiv de alcool.

Asadar, starea de “mahmureala” nu este chiar neobisnuita in aceasta perioada, iar intensitatea simptomelor depinde atat de cantitatea de alcool consumata, cat si de calitatea bauturii si rezistenta organismului.

Fiecare persoana rezista diferit la alcool, in functie de multe caracteristici personale. De exemplu, persoanle care au reflux gastroesofagian sau hernii hiatale vor tolera mai greu vinul rosu sau alb, insa vor tolera mai usor vinul negru natural (preparat fara zahar) sau bauturile spirtoase.

leacuri pentru mahmureala

De asemenea, persoanele care au enzima numita alcooldehidrogenaza (o enzima care metabolizeaza foarte usor alcoolul si se afla in ficat) vor putea consuma cantitati mai mari de alcool fara a intra in stare de ebrietate.

Citește și:

Leacuri pentru mahmureala

In primul rand cum prevenim mahmureala

Inca dinainte de a consuma primul pahar, incercati sa luati un analgezic uzual, cam cu jumatate de ora inainte. De exemplu puteti incerca un ibuprofen – va ajuta sa scadeti intensitatea durerilor de cap de mai tarziu.

Trebuie sa stiti insa ca o pasila ianinte de bautura oboseste ficatul, de aceea este indicat ca la fiecare pahar de bautura pe care il beti sa consumati doua pahare cu apa plata. Alcoolul nu este doar toxic hepatic, ci si un veritabil diuretic, astfel ca va poate deshidrata puternic si va poate epuiza organismul de saruri minerale, mai ales sodiu si potasiu, ceea ce va ofera mai tarziu un disconfort general teribil – care da, face parte din simptomele mahmurelii. Nu este de mirare ca cei care au consumat prea mult alcool se trezesc cu o sete excesiva.

Citește și:

Consumul celor doua pahare cu apa la fiecare pahar cu alcool va reduce peste jumatate din simptomele mahmurelii si va face ca alcoolul sa se absoarba mai greu, ceea ce ii confera timp ficatului pentru a-si desfasura metabolismul.

Manaca gras – in timp ce consumi alcool este indicat sa mananci preparate mai grase, mai consistente, eventual cu carne. De ce? Pentru ca aceste preparate se digera mai greu, deci raman mai mult timp in stomac, retinand si alcool. Finalul? Alcoolul se absoarbe mult mai lent si poate fi mai usor metabolizat de ficat.

Leacuri pentru mahmureala - ce sa faci a doua zi

Daca te trezesti mahmur, primul lucru pe care il faci este sa consumi o ceasca cu zeama de muraturi sau moare de varza. De ce? In primul rand pentru ca te hidrateaza, insa mai mult decat atat, contine probiotice (cu efect detoxifiant) si o mare cantitate de minerale, ceea ce te va ajuta sa absorbi si mai bine apa pe care urmeaza sa o bei.

Citește și:

Dupa aceasta ceasca, la cate 10 minute interval mai bei cate o cana/pahar mare cu apa. Apa are o tensiune superficiala mare si pentru a te hidrata nu este suficient doar sa bei apa, ci fie sa o mesteci (pentru a o amesteca cu saliva, ceea ce scade tensiune superficiala si face ca apa sa fie mai usor absorbita in organism), fie sa o combini cu fructe, legume sau alimente care ii cresc absorbtia – in cazul nostru absorbtia va fi crescuta de ceasca cu zeama de muraturi sau moare de varza.

leacuri pentru mahmureala

Nu consuma mai mult de o cana de apa odata, este posibil sa vomiti.

Dupa consumul de pahare cu apa, poti incerca si cafea amara cu sare. Cafeina stimuleaza functiile creierului si tonifica vasele. Cafeaua nu le face tuturor bine, dar daca stii ca reactionezi bine la cafea cu sare nu renunta sa o consumi (sarea, dar si cafeaua – pot irita stomacul, de aceea nu suporta oricine).

Citește și:

Dupa cel putin jumatate de ora de la trezire poti incepe sa mamanci. Este recomandata o masa bogata in carbohidrati, lactate, fructe sau legume proaspete, ori o ciorba/supa care hidrateaza. Poti incerca branza cu legume ori chiar muraturi, un gratar cu muraturi sau legume, un iaurt cu cereale integrale, branza cu paine, ciorba de burta etc.

Odihna – dormi cat ai nevoie. Pune totusi un ceas sa sune din doua in doua ore. Te vei trezi, vei mai manca o gustare usoara si vei bea cel putin un pahar cu apa. Apoi dormi din nou si tot asa. In timpul odihnei ficatul are o capacitate mai mare de epurare, lucreaza mai intens si iti revii mai usor.

Ce sa NU faci cand esti mahmur – mituri despre mahmureala

  • sa nu iei aspirina – aceasta este un veritabil iritant gastric, ceea ce iti poate produce gastrita sau chiar ulceratii;
  • sa nu iei paracetamol – in combinatie cu alcoolul creste exagerat toxicitatea ficatului;
  • sa nu bei bauturi acidulate care – desi initial taie greata, ulterior afecteaza si mai mult mucoasele digestive;
  • nu incerca sa iti provoci singur voma, poti cauza eroziuni ale mucoasei esofagiene. Lasa organismul sa decida;
  • nu lua pastile in primele 3 ore de la trezire – incarci ficatul.
  • nu incerca metoda “cui pe cui se scoate”. Asadar nu incerca sa consumi din nou alcool, iti poate fi si mai rau. Aceasta metoda functioneaza cat de cat doar la persoanele cu... “experienta”.

Foto: durere de cap, dupa betie - shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 Decembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.