Setari Cookie-uri

Bolile de care scapi cu FURCULITA si dieta anticancer

T. Colin Campbell a inceput un razboi cu industria alimentara. Spune ca CIA s-a prezentat la usa lui, punandu-i intrebari. Colegii l-au avertizat sa nu-si mai continue cercetarile lui controversate. Una dintre organizatiile profesionale pentru care lucra s-a gandit sa il dea afara din cauza cercetarilor sale iar alte companii care inainte erau interesate de munca lui acum il ignora.

Cu toate acestea, T. Colin Campbell este un cercetator desavarsit. Cand descoperirile lui au contrazis una dintre ideile sale de baza despre nutritie, Campbell s-a gasit stand singur la o rascruce de drumuri: sa continue cariera sa respectata in cadrul unei scoli prestigioase sau sa sustina descoperirile sale stiintifice care dezminteau principiile nutritiei, contraziceau ghidurile de dieta stabilite de guvern, erau interpretate gresit de catre medicina si care denaturau afirmatiile companiilor din industria alimentara.

Campbell spune ca a ales calea adevarului. Ca raspuns la o intrebare legata de conflictul sau cu o industrie de miliarde de dolari, Campbell a zis ca de fapt este o industrie de trilioane de dolari.

Profesorul emerit la Catedra de Biochimie Nutritionala din cadrul Universitatii Cornell a scpus ca cercetarile au demonstrat ca consumul de carne si lactate declanseaza aparitia bolilor cronice, prezentand un risc mult mai mare pentru sanatate decat bolile ereditare sau cele aparute in urma contactului cu mediul inconjurator.

Citește și:

Desi este erudit si afabil, acesta nu este deloc retinut. Este nerabdator si direct. Campbell respinge dieta Atkins, dieta Paleo, dieta South Beach si dieta pe baza de multe proteine.

Campbell sustine prevenirea bolilor de care scapi cu “furculita”. Acesta a aparut in Forks Over Knives, documentarul care a castigat si un premiu, urmand sa fie in centrul atentie in noul documentar Plant Pure Nation realizat de catre fiul sau Nelson Campbell care va aparea in prima parte a anului 2015.

Campbell, insa, a petrecut cinci decenii lucrand in laborator si este ferm convins ca oamenii au dreptul de a afla rezultatele sale.

Prin cercetarile sale stiintifice a strans dovezi care sa sustina dieta bazata doar pe plante: “mancare naturala, fara produse procesate, doar plante, fara carne, peste, lactate si uleiuri”. A scris despre aceasta dieta si despre studiile epidemiologice in cartea The China Study. Cartea, scrisa impreuna cu fiul sau Thomas Campbell, a fost publicata in 2005 si nu parea ca va avea un public numeros. A fost vanduta in aproximativ un milion de exemplare si a fost tradusa in 25 de limbi. Urmatoarea carte scrisa de Campbell “ Whole: Rethinking the Science of Nutrition” a fost publicata in 2013 si este un bestseller.

Citește și:

Dupa 50 de ani de cercetare in domeniul Biochimiei nutritionale, Campbell considera ca proteina caseina este unul dintre cei mai importanti carcinogeni identificati vreodata. Acesta are o viziune critica asupra Fundatiei Komen deoarece aceasta ignora rezultatele cercetarilor sale si isi extinde afacerea incurajand consumul de iaurt. Reprezentantul fundatiei, Andrea Rader a spus ca “ne axam pe studiile cu oamenii. Ceea ce incercam sa facem este sa prezentam dovezi stiintifice. Nu exista studii academice care sa faca legatura intre caseina si cancerul la san”.

Nu exista studii facute pe oameni care sa demonstreze capacitatea dietei pe baza de plante de a preveni si trata cancerul; cu toate acestea, un studiu facut de catre Clinica Cleveland a aratat ca aceasta dieta poate trata bolile coronariene ale pacientilor.

Citește și:

Cand un pacient cu cancer ma intreba ce dieta ar trebui sa urmeze si ce schimbari ar trebui sa faca, raspunsul meu era sa nu faca nimic in aceasta privinta; sa se duca acasa si sa manance inghetata” a spus aceasta. “Acum nu mai pot spune asta. M-am schimbat mult ca medic. Dr. Campbell are 57 de ani de cercetari despre efectele nutritiei asupra sanatatii, in special asupra cancerului. Acum sunt foarte entuziasmata cand vine vorba de rolul nutritiei in lupta cu cancerul”.

Rolul dietei pentru sanatatea noastra este unul dintre cele mai importante lucruri ale acestor vremuri, desi nutritia este o stiinta uitata”, a spus Thomas Campbell.

Astazi, acesta le spune pacientilor sai, inclusiv copiilor, sa evite produsele pe baza de carne si lactate. “Le spun ca pot renunta la medicamente si ca pot trata boala. Le spun ca aceasta este cea mai buna dieta pentru copii si adulti. Exista dovezi clare care arata ca bolile de inima impreuna cu obezitatea, si nivelul ridicat de colesterol pot fi tratate astfel. De asemenea, exista dovezi care atesta faptul ca dieta are un rol important si in tratarea pietrelor la rinichi si a vezicii biliare. In ceea ce priveste cancerul, exista dovezi ca dieta contribuie la prevenirea sa. Cat despre tratarea cancerului, nu exista dovezi directe insa rezultatele arata ca nutritia este esentiala”.

Citește și:

Edward Giovannucci, profesor de nutritie si epidemiologie in cadrul institutiei Harvard School of Public Health, spune ca alimentatia este motivul pentru care sanatatea este afectata atat pe plan national cat si pe plan global. Descoperirile sale sunt compatibile cu rezultatele cercetarilor lui Campbell.

“Dieta sustinuta de Campbell, bazata numai pe plante, este o dieta intr-adevar sanatoasa. Probabil ca este una dintre cele mai sanatoase diete la care oamenii pot apela. Dar vor vrea toti sa o adopte?” spune acesta. “Daca cineva ma intreaba care este cea mai buna dieta, o recomand pe aceasta desi mai sunt si alte diete sanatoase”.

Cu toate ca Giobannucci sustine cercetarile lui Campbell, acesta a spus ca legatura dintre caseina si cancerul de san ar putea fi prea simplista. Chiar si Campbell spune ca asocierea dintre caseina si sanatatea umana are la baza o teorie reductionista insa acesta adauga ca studiile din cadrul laboratoarelor au dovedit ca aceasta legatura exista.

Citește și:

Sunt de acord cu Campbell, insa nu sunt convins ca caseina este cea mai mare amenintare din alimentatie. Cel mai rau factor din alimentatie este reprezentat de cantitatea excesiva a mancarii” spune Giovannucci. In ciuda acestui lucru, Giovannucci a spus ca lactatele nu prezinta niciun beneficiu in plus fata de plante. Stiinta a demonstrat ca o dieta bazata pe plante este superioara consumului de produse provenite din carne, oua si lactate, desi politica sanatatii le recomanda in contiuare.

De ce nu se fac cunoscute descoperirile stiintifice? Deoarece politica sanatatii este influentata de interesele comerciale” spune acesta. “Chiar si persoanele cu bune intentii precum pediatrii continua sa recomande produse lactate”.

Dupa cum spune acesta, desi este mai bine sa alegi laptele in locul sucurilor, cercetarile nu arata faptul ca lactatele ar putea imbunatati structura oaselor mai tarziu in viata.

Citește și:

Publicatia Cornell Chronicle, detinuta de catre Universitatea Cornell, trebuia sa publice un articol despre descoperirile lui Campbell in primvara trecuta. Cu toate acestea, Cornell Chronicle nu a mai publicat materialul si nici nu a dat nicio explicatie. Campbell a zis ca acesta este inca un exemplu care arata cum universitatea cedeaza in fata presiunii industriei alimentare. Un reprezentant al universitatii a refuzat sa comenteze despre aceasta situatie a scolii in care a fost implicat Campbell.

Si-a dat seama cu multi ani in urma ca cercetarile aupra beneficiilor alimentatiei bazate pe plante ar fi o amenintare la adresa politicii publice de sanatate. Cand s-a intors in SUA din China unde a facut cercetari pentru studiul sau epidemiologic, CIA s-a prezentat la usa lui.

Inca un pionier din industria dietelor si a aschimbarilor stilului de viata, Dean Ornish, a spus ca “Dr. Campbell a adus o contributie importanta domeniului prin faptul ca a demonstrat ca locuitorii din Asia, in special cei din China, care au urmat o dieta bazata pe plante erau mult mai putin afectati de bolile cronice majore pe masura ce adoptau dieta americana”. In prezent luam parte la “globalizarea bolilor cronice” dupa cum spune acesta.

Ornish combina recomandarile sale de alimentatie cu alte sfaturi legate de stilul de viata. Pentru ultimii patru ani, Medicare a dezvoltat programul Ornish prin care pacientii pot economisi multi bani.
Intrebat de legatura dintre caseina din lactate si cancerul de san, Ornish a spus ca” sunt studii care confirma faptul ca exista aceasta conexiune insa sunt necesare mai multe dovezi definitive”.

Cu toate acestea, Ornish a spus ca programul sau care combina dieta bazata pe eliminarea carnii si a lactatelor cu schimbari ale stilului de viata a aratat ca aparitia cancerului de prostata poate fi prevenita si tratata. Acesta asteapta sa obtina aceleasi rezultate si in privinta cancerului de san.

O vasta economie globala care se raporteaza la domeniul agriculturii si al medicinei este bazata pe reguli de dieta care implica consumul de carne si lactate.

“Cercetarile arata ca nutritia poate determina daca in urma activitatii carcinogenice rezulta dezvoltarea cancerului sau daca celulele canceroase sunt suprimate. Chimioterapia nu este o alegere buna. Expunerea la radiatii si operatiile nu constituie cea mai buna optiune. Am privit lucrurile dintr-o perspectiva gresita”, a spus acesta. “Oamenii sunt indusi in eroare iar consecintele sunt tragice”.

Foto: conopida - shutterstock.com

Sursa articolului: alternet.org

Vizionare placuta


Kudika
6 Februarie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.