Setari Cookie-uri

De ce avem cu totii lipsa de MAGNEZIU: bolile care ne ameninta

In zilele noastre se considera ca aproape toate persoanele de varsta adulta din mediile urbane prezinta risc pentru deficitul de magneziu.

Magneziul este viata

Acest mineral, care este totodata si electrolit, este indispensabil vietii. Electrolitii sunt cei care asigura “viata electrica”a fiecarei celule din organismul nostru, astfel ca fara electroliti nu am putea trai. Magneziul este implicat de asemenea in multiple procese metabolice, iar deficitul acestui mineral duce la o multitudine de simptome comune si boli ale acestui secol.

Lipsa de magneziu sensibilizeaza inima, creste riscul de diabet, de tendinite, afectiuni musculare, ale tubului digestiv etc.

lipsa de magneziu simptome

Cele mai comune semne si simptome ale lipsei de magneziu din organism:

- Starea de oboseala cronica;
- Starea de tristete care apare mai ales seara, inainte de culcare;
- Senzatia de oboseala dimineata, la trezire;
- Oboseala la eforturi minime, cum ar fi urcatul scarilor;
- Constipatie;
- Tulburari de digestie si balonare;
- Tahicardie;
- Stari de ameteala;
- Astenie;
- Nervozitate;
- Isterie inexplicabila;
- Teama inexplicabila pana la anxietate si atacuri de panica;
- Spasme musculare;
- Dureri de spate si la nivelul umerilor;
- Boli de coloana;
- Dureri de cap pana la migrene;
- Afectiuni nervoase;
- Infectii cronice;
- Boli metabolice;
- Boli endocrina;
- Pietre la rinichi;
- Boli ale oaselor si articulatiilor etc.

Citește și:

Studiile moderne despre lipsa de magneziu

Astazi tot mai multe studii de aspecialitate atesta faptul ca lipsa de magneziu in organism provoaca foarte multe tulburari si boli, pana la cancer. Lipsa de magneziu nu este neaparat decelabila la analizele de sange, pentru ca organismul epuizeaza rezervele celulare pentru a mentine nivelul magneziului sanguin. Asadar celulele sunt pur si simplu “jefuite” de magneziu pentru ca organismul sa isi pastreze functiile vitale. Atunci cand concentratia in sange a acestui mineral scade, suntem expusi unor afectiuni foarte grave, cum ar fi stopul cardiac. Pentru a se apara de astfel de situatii, organismul epuizeaza rezervele pentru a reface concentratia magneziului in sange. Asadar putem suferi de deficit de magneziu fara ca analizele medicale sa evidentieze modificari.

Citește și:

De ce avem deficit de magneziu?

Exista cateva motive ridicate de specialisti pentru care avem deficit de magneziu in corp:

1. Alimentele procesate – solurile sunt tot mai sarace in minerale prin actiunea ierbicidelor si a ingrasamintelor, a prelucrarilor artificiale, astfel ca atat vegetalele care cresc pe aceste soluri, dar si produsele animalelor care au fost hranite cu hrana procesata reprezinta astazi baza unei alimentatii sarace in magneziu, dar si in alte vitamine si minerale.

2. Stilul de viata actual a crescut nivelul hormonilor de stres, necesitatile sunt mai mari, stilul de munca adesea sedentar. Hormonii de stres cresc enorm consumul de magneziu in organism.

3. Consumam o cantitate mult mai mare de zahar decat acum 20 de ani. Pentru a metaboliza o singura molecula de zahar din corp sunt consumate 50 de molecule de magneziu. In zilele noastre aproape toate produsele contin zahar, de la paine la alimente procesate.

Citește și:

4. Unele medicamente cresc de asemenea consumul de magneziu, cum ar fi antiinflamatoarele si analgezicele uzuale, dar si anticonceptionalele.

Foto: alimente care contin mg - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
26 Martie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.