Setari Cookie-uri

Boala care iti FURA calciul din oase

Numarul cazurilor este insa mult mai crescut, mai ales din cauza lipsei diagnosticului si a tratamentului adecvat. Specialistii OMS estimeaza ca pana in anul 2020, numarul bolnavilor de osteoporoza va creste la 1 miliard de locuitori.

Comunicat de presa

Osteoporoza sau “hotul tacut”, cum o numesc medicii, afecteaza anual circa 200 de milioane de femei la nivel mondial, dintre care 1 milion sunt romance, se arata in cele mai recente rapoarte statistice.

Numarul cazurilor este insa mult mai crescut, mai ales din cauza lipsei diagnosticului si a tratamentului adecvat. Specialistii OMS estimeaza ca pana in anul 2020, numarul bolnavilor de osteoporoza va creste la 1 miliard de locuitori.

Pentru ca in prima faza nu doare, pacientele ajung la medic abia in stadiile avansate ale acestei boli, cand “tratamentul” presupune de fapt o ameliorare a simptomelor si o reducere a riscului de fracturi osteoporotice. Retine, deci, ca osteoporoza se previne, nu se vindeca!

Primele semne ale osteoporozei si factorii de risc

Manifestarile osteoporozei in stadii incipiente pot cuprinde: dureri de spate (cauzate de tasarea vertebrelor), cele de la nivelul soldului sau membrelor inferioare, aparute in special in timpul noptii, scaderea progresiva in inaltime, postura incovoiata, ingreunarea capacitatii motorii, de a depune efort si de a ridica greutati. In stadiile mai avansate ale osteoporozei, pacientele se confrunta cu fracturi frecvente cauzate de traumatisme minore.

Citește și:

Cauzele aparitiei osteoporozei sunt diverse, acestea putand fi impartite in doua categorii:

  • cauze asupra carora nu se poate interveni: sex, varsta, rasa, conformatie corporala, antecedente familiale, prezenta anumitor afectiuni (diabet, artrita reumatoida, dereglari hormonale).
  • cauze care pot fi controlate: tulburarile de alimentatie, sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool.

Calciul, mineralul esential pentru prevenirea osteoporozei

“Bea lapte sa ai calciu!” Iti aduci aminte de vorbele mamei? Acest mineral este vital in toate etapele vietii. Inca din burtica mamei, copilul are nevoie de calciu pentru a putea dezvolta tesut osos. Mai departe, in copilarie si adolescenta avem nevoie de calciu pentru a oferi rezistenta oaselor, pentru a regla functia musculara si pentru a mentine sanatatea dintilor, parului si unghiilor. Necesarul de calciu creste pe masura ce imbatranim, in special atunci cand intervine menopauza, iar nivelul hormonului estrogen scade semnificativ. La fel de important este sa i se ofere organismului cantitati suficiente din acest mineral, deoarece organismul pierde calciu in fiecare zi prin piele, unghii, par, transpiratie, urina si materii fecale. Aceste pierderi de calciu trebuie sa fie inlocuite zi de zi prin dieta sau medicamente care contin calciu. In caz contrar, organismul foloseste calciul din oase pentru a efectua diverse functii, facandu-le asadar mai slabe si mai predispuse la rupere de-a lungul timpului.

Citește și:

Alimente bogate in calciu sunt laptele si produsele lactate, tofu, pestele, sucurile de fructe, dar si legumele verzi precum spanacul, mazarea, dovleceii, prazul, broccoli, castravetii etc. Mare atentie insa la excesul de sare si cafeina! Alimentele foarte sarate, ceaiul negru, cafeaua pot reduce capacitatea corpului de a asimila calciul.

Vitamina D3 ajuta la absorbtia calciului

Calciul nu actioneaza de unul singur, ci are nevoie de sustinatori pentru a ajunge acolo unde este nevoie de el. De aceea sunt indicate medicamente care contin calciu + vitamina D3, un duo imbatabil ce ajuta la absorbtia eficienta a calciului in organism. Un astfel de medicament este IDEOS, comprimate masticabile, indicat in corectia deficitelor de calciu si vitamina D, dar si in terapia adjuvanta pentru osteoporoza. Administrat de doua ori pe zi, dupa mese, IDEOS corecteaza carentele de calciu si sustine asimilarea acestuia cu ajutorul vitaminei D3 din componenta. Poate fi administrat in siguranta si in perioada de sarcina sau alaptare, cu conditia ca dozele zilnice sa nu depaseasca 1500 mg calciu si 600 UI de vitamina D3. Important de precizat este faptul ca vitamina D3 nu poate fi sintetizata prin alimentatie, ci numai prin expunerea la soare timp de 10-15 minute sau prin suplimentele alimentare.

Citește și:

Exercitiile fizice intaresc oasele

Pentru oase rezistente, nu este suficienta o alimentatie ca la carte, ci este nevoie de un echilibru pe toate planurile. Miscarea zilnica, evitarea obiceiurilor nocive (fumat, exces de alcool) si odihna corespunzatoare sunt alte elemente ce contribuie la mentinerea in parametri optimi a sistemului osos. Mersul pe jos, joggingul moderat, dansul, tenisul, urcatul scarilor, aerobicul, stretchingul si yoga sunt indicate atat pentru a preveni osteoporoza, cat si pentru mentinerea greutatii corporale, redobandirea energiei si o stare psihica excelenta.

Foto: oase bazin - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
6 Aprilie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.