Setari Cookie-uri

Dr. Mihaela Bilic: Obsesia mancatului sanatos este o boala

Mancatul sanatos a devenit, in ultimii ani, o obsesie si o afacere sustinuta prin manipularea maselor de catre industria alimentara si de catre diversi “specialisti” in retete magice. Din pacate, preocuparea excesiva pentru mancatul sanatos nu este un lucru bun, ci o afectiune psihiatrica numita ortorexie. Medicul nutritionist, Mihaela Bilic, spune ca nu exista alimente sanatoase sau nesanatoase si ca singurii care stiu ce ne face si ce nu ne face bine suntem doar noi.

Comunicat de presa

De unde vine isteria mancatului sanatos? Peste tot auzim mesaje de tip “Mancati sanatos!” sau ca anumite alimente, ingrediente nu sunt sanatoase. Mancatul acesta sanatos a ajuns un fel de mancat prohibitiv.

Este mai mult decat prohibitiv, este chiar periculos. Pentru ca, usor-usor, mancarea a trecut din sfera personala, in cea sociala. Adica, in loc sa ne gandim la ce anume ne-ar placea sa mancam, la ce anume ne face pofta, la ceva care sa vina efectiv din interiorul nostru, sa tina de individualitatea noastra, ne uitam in exterior si asteptam sa ne spuna cineva ce anume trebuie sa mancam. Este un transfer periculos.

mancare sanatoasa Dumnezeu ne-a lasat acest instinct, de a ni se face foame pentru a supravietui si de a ne asigura necesarul de alimente fara sa avem nevoie de scoala si de doctorate. Ori, in momentul in care privim in jur si asteptam ca cineva sa ne dea pe o foaie de hartie, intr-o formula dintr-asta media, ce anume ne-ar trebui, gresim. Nimeni nu stie ce ar trebui sa manance o alta persoana pentru ca nu are cum sa cunoasca nevoile organismului respectiv. Este vorba strict de identitatea fiecaruia, iar mancarea tine de identitate.

Citește și:

De unde crezi ca a aparut povestea asta cu mancatul sanatos? Eu o simt de vreo 5-6 ani…

Pana si aici este o mica teorie a conspiratiei. In primul rand, traim intr-o societate in care exista o abundenta alimentara exagerata. In momentul in care exista abundenta, exista concurenta, iar industria alimentara trebuie sa vanda. Ca sa vanda, ca sa faca oamenii sa incerce ceva nou, gasesc argumente legate de sanatate pentru produsele lor. In al doilea rand, vorbim despre distragerea atentiei de la suparari prin mancare. Sunt o multime de probleme legate de sufletul nostru, de ceea ce ne nemultumeste, de ceea ce ne face fericiti sau nefericiti. Pentru ca nu ajungem la cauza clara a problemelor sau nu suntem pregatiti sa le rezolvam, le negam, le ascundem sau fugim de ele. Mancarea, pentru ca asa cum am fost noi construiti ancestral, are intotdeauna un efect de bine, macar si pentru o scurta perioada. Asadar, in momentul in care incercam sa uitam de grijile noastre, de suparari, de orice inseamna emotie negativa, ne uitam dupa mancare. In 98% dintre cazuri, in momentul in care mancam, simtim o usurare. Daca nu ne dorim sa aflam ce anume se intampla cu adevarat cu noi, daca nu avem metode cu care sa ne rezolvam problemele din viata, atunci mancarea poate fi folosita drept furnizor de stare de bine. Si daca vorbim de sanatate, atunci problemele de sanatate apar cand cantitatea de mancare consumata este prea mare. In momentul in care ne calmam emotiile negative prin cantitati foarte mari de mancare, atunci este clar ca aceasta nu numai ca nu o sa reuseasca sa ne linisteasca. Mancarea contine calorii pentru ca este carburantul organismului, iar carburantul consumat in exces, duce la kilograme in plus si la alte probleme.

Citește și:

Si atunci dam vina pe mancare, mancarea devine un soi de dusman…

Daca mancam de foame sau de pofta, atunci lucrurile raman in normalitate. Daca scoatem mancarea din acest context firesc si o folosim ca furnizor de stare de bine pentru probleme care trebuie rezolvate in cu totul alt mod, mancarea vine cu efectele secundare reprezentate de aportul unui exces de calorii intr-un organism care nu a avut senzatie de foame. Din aceasta cauza, nu ideea de mancare sanatoasa ar trebuie sa ne preocupe pentru ca, oricum, orice este in natura si orice este pe piata este sanatos. Problema este cat mancam si cum reusim noi, ca indivizi, sa transformam o mancare sanatoasa intr-una nesanatoasa. Cantitatea si mancatul excesiv, si chiar daca vorbim de o salata verde, pot aduce o problema de sanatate.

Cum se numeste obsesia mancatului sanatos din punct de vedere medical?

Ortorexie. Nu ne mai gandim la nimic altceva din viata noastra si facem o obsesie din a manca sanatos. Nu numai din a manca sanatos dar a controla, dincolo de preocupare, orice aliment pe care il consumam. Aceasta se numeste ortorexie si este o tulburare de comportament alimentar, o tulburare care tine de psihiatrie si intra in zona patologica. Pana la urma, de cand lumea si pamantul, mancatul tine de supravietuire. Mancatul sanatos nu a fost permis ancestral doar oamenilor care au un nivel intelectual sau financiar ridicat. Este un drept al fiecaruia garantat, iar acesta este garantat de natura.

Citește și:

Cum combateti voi, medicii nutritionisti problema aceasta?

Este si aici un lucru trist. Din pacate, tot acest mancat sanatos este un lucru care aduce bani si care vinde. Si, atunci, devine un subiect inepuizabil. Oamenii trebuie sa stie ca nu exista un anumit produs care sa ne faca mai tineri, mai destepti sau care functioneaza pe post de medicament.

Este clar ca asa cum nu ne ajuta, nici nu ne omoara. Despre mancare se pot spune lucruri nelimitate, pentru ca nu se poate demonstra nimic. Si unii pot face din asta un business, despre nutritie poate vorbi oricine, nu trebuie sa fii medic. Lucrurile se superficializeaza pe principiul hai sa auzim ce mai este sanatos de mancat, sa vedem cine ce-a mai facut. Oamenii simpli si cu bun simt de la tara nu se vor intreba niciodata nici ce fita mananca maine, nici ce cumparaturi sa faca. Ei mananca ce au in batatura si asta inseamna relatia fireasca fata de mancare. Noi, daca nu mai avem ce moda sa urmam sau ce fite sa mai comentam, atunci putem transforma si mancarea in asa ceva.

Citește și:

Este nu numai pacat, este de-a dreptul ridicol. In momentul in care, dintr-o normalitate incerci sa faci o chestiune complicata si sofisticata, atunci chiar s-ar putea sa apara probleme de sanatate.

Foto: cumparaturi - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
25 Mai 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.