Setari Cookie-uri

STUDIU: Consumul moderat de bere poate ameliora simptomele asociate perioadei post-menopauza

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie lanseaza o noua cercetare care evidentiaza efectele benefice ale consumului moderat de bere asupra organismului, de aceasta data fiind vizate simptomele asociate perioadei post - menopauza.

Comunicat de presa

Astfel, studiul demonstreaza ca un consum moderat de bere poate ameliora bufeurile de caldura specifice post-menopauzei, imbunatatind totodata si alte simptome vasomotoare, fizice sau psihosociale asociate acestei stari.

Studiul a fost realizat sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie de catre Nicoleta Raducanu, absolventa a programului de studii de Masterat in Nutritie Clinica si Comunitara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Targu Mures.

Este cel de-al treilea an consecutiv in care avem bucuria sa putem anunta finalizarea unei cercetari derulate in Romania avand ca tema studierea efectelor consumului moderat de bere asupra sanatatii. Rezultatele facute publice azi nu reprezinta o premiera doar pentru tara noastra, ci se adauga cu succes studiilor realizate in domeniu la nivel international.“, a declarat Dr. Corina Zugravu, Presedinte Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Citește și:

Coordonatele studiului
Studiul s-a derulat pe o perioada de 12 saptamani si a presupus participarea a 50 de femei, cu varste intre 45 si 60 de ani, care au consumat bere dupa cum urmeaza:

  • Grupul 1: 20 de participante, care au consumat cantitatea echivalenta unei doze de bere cu alcool, a carei concentratie alcoolica in relatie cu cantitatea consumata s-a inscris in limita consumului moderat, nedepasind 20 g alcool pur/ zi, timp de 12 saptamani;
  • Grupul 2: 20 de participante, care au consumat cantitatea echivalenta unei doze de bere fara alcool/ zi, timp de 12 saptamani;
  • Grupul 3: 10 participante care au format grupul martor si care nu au consumat niciun fel de bere, timp de 12 saptamani.

Interpretarea rezultatelor s‐a realizat prin compararea scorurilor obtinute in urma evaluarii simptomatologiei prin completarea unui chestionar recunoscut international ca instrument de investigare a calitatii vietii femeilor aflate la menopauza – MENQOL (The Menopause specific Quality of Life).

Citește și:

Mai mult, odata cu evaluarea eficacitatii berii in ameliorarea simptomelor post-menopauzei a fost urmarita si variatia indicelui de masa corporala.

Calitatile hameiului, unul dintre ingredientele naturale de baza ale berii, au constituit premisele studiului. Conform unui raport de evaluare a datelor stiintifice pentru hamei (planta Humulus Lupulus), acesta contine peste 1.000 de compusi printre care si 8‐prenylnaringenin, numit si hopeina, un fitoestrogen natural cu o foarte puternica afinitate pentru receptorii α estrogenici.
„Trei sferturi dintre femei sunt afectate de bufeuri. Majoritatea femeilor au bufeuri timp de peste 1 an, iar pana la jumatate le au timp de peste 5 ani. Cauza lor este necunoscuta insa pot fi asociate cu fluctuatiile concentratiilor hormonale. Alte simptome intalnite in apropierea menopauzei sunt variatiile starii de dispozitie, depresia, iritabilitatea, anxietatea, nervozitatea, insomnia, tulburarile de concentrare, durerile de cap si oboseala. Aceste simptome pot avea legatura cu scaderea concentratiei estrogenului, insa relatia exacta intre nivelul estrogenului si manifestari nu este pe deplin inteleasa.

Citește și:

Un regim de viata sanatos, activitatea fizica regulata si consumul de alimente bogate in vitaminele B sau E, precum si in estrogeni vegetali (fitoestrogeni), pot ameliora aceasta simptomatologie specifica. Berea este un astfel de aliment care datorita hameiului are un grup foarte important de fitoestrogeni de natura vegetala. Studiul pe care l-am derulat arata ca un consum moderat de bere poate avea un efect terapeutic atribuit compozitiei complexe a berii, contribuind la ameliorarea unei bune parti din simptomele asociate perioadei post-menopauza.”, spune Nicoleta Raducanu, autoarea studiului.

Consumul moderat de bere si bufeurile de caldura
Consumului moderat de bere poate diminua bufeurile de caldura asociate starii post-menopauza, rezultatele studiului aratand o ameliorare semnificativa statistic a acestui simptom, dupa un consum moderat de bere zilnic timp de 12 saptamani.

Citește și:

Consumul moderat de bere si alte simptome post-menopauza
Rezultatele studiului au aratat totodata o imbunatatire semnificativa statistic precum si ameliorare pentru cele mai relevante simptome in perioada post-menopauza, respectiv:

• 100% pentru simptome vasomotoare - bufeuri, transpiratii nocturne si transpiratii
• peste 65% pentru simptomele fizice - cele mai relevante fiind:
o dureri musculare
o senzatia de oboseala
o dificultati la somn
o scaderea fortei musculare
o scaderea rezistentei fizice
o lipsa energiei
o pielea uscata
o rezistenta organismului
o durerile de picioare/ crampe
• dar si pentru simptomele psihosociale
o senzatia de anxietate si nervozitate
o realizarea diferitelor actiuni zilnice.

O serie de simptome par insa a nu fi influentate de consumul de bere, cum sunt: scaderea capacitatii de memorare, starile depresive sau melancolice, lipsa de toleranta fata de alte persoane, cresterea in greutate, cresterea pilozitatii sau schimbare in aspectul si textura pielii.

Citește și:

Consumul moderat de bere si IMC (Indicele de masa corporala)
Rezultatele studiului au reconfirmat concluzii anterioare ale altor studii, aratand ca un consum moderat de bere zilnic nu influenteaza indicele de masa corporala. Valoarea IMC nu s‐a modificat semnificativ statistic la evaluarea finala comparativ cu evaluarea initiala, atat pe intreg lotul de 50 de participante, cat si separat, pe cele trei grupuri.

Este important de mentionat ca efectele benefice se pot face simtite doar in cazul adultilor sanatosi care consuma bere moderat si responsabil.

Vizionare placuta


Kudika
6 August 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.