Setari Cookie-uri

5 Tulburari care iti spun ca suferi de ANEMIE

Anemia este considerata o tulburare hematologica ce se caracterizeaza prin scaderea hemoglobinei in sange, insa fara a se insoti neaparat de scaderea numarului globulelor rosii.

Globulele rosii sunt cele care realizeaza de fapt respiratia si nu plamanii, asa cum suntem tentati sa credem. La nivelul plamanilor aceste globule se incarca cu oxigen, pe care il cedeaza apoi celulelor. Practic celulele noastre sunt cele care au nevoie de oxigen pentru ca noi sa supravietuim.

Aceste globule rosii contin hemoglobina, o structura unica ce poate capta oxigenul, ca mai apoi sa il cedeze la nivel celular. Insa hemoglobina fara fier nu este functionala. Asa de explica de ce carenta de fier duce la anemie.

Exista insa mai multe tipuri de anemie:

  • anemia feripriva (prin lipsa fierului);
  • anemia prin deficit de vitamina B12 sau acid folic;
  • anemia aplastica (maduva osoasa nu produce suficiente hematii);
  • anemia din bolile cronice;
  • siclemia sau anemia cu celule in secera (hematiile au forma modificata si din aceasta cauza sunt distruse de organism si scade concentratia hemoglobinei).

De multe ori anemia apare ca o consecinta a unor afectiuni, de aceea, inainte de a se prescrie un tratament, medicul trebuie sa caute cauza anemiei.

Citește și:

Tulburari care te anunta ca esti anemic

Stare de oboseala permanenta

Daca simtiti o stare permanenta de oboseala, cu moliciune si astenie fizica, este posibil sa suferiti de anemie. Aceasta stare apare pentru ca celulele organismului primesc insuficient oxigen, astfel incat isi conserva functiile.

Simptome anemie: paloarea

Atunci cand suferim de anemie, pielea devine mai palida, pentru ca hemoglobina din sange, care are culoare rosie si confera nuanta rozalie pielii, scade. Paloarea se verifica la nivelul mucoaselor, de obicei pacientul este rugat sa scoata limba, apoi sa priveasca in sus, iar medicul trage usor de pleoapele inferiare pentru a vedea daca zona conjunctivei este rozalie sau palida.

Simptome anemie: ameteli

In cazurile mai grave de anemie pot sa apara stari de ameteala intensa. Uneori, cand hemoglobina scade mult, pacientii aproape ca nu mai pot sta in picioare. Aceasta situatie apare in sangerarile masive, dar si in unele boli, chiar si in unele forme de cancer.

Citește și:

Semne anemie: pofta pentru alimente ciudate sau pentru combinatii alimentare neobisnuite

Daca aveti pofte neobisnuite de mancare, preferati alimente pe care nu obisnuiti sa le consumati sau daca pur si simplu faceti combinatii bizare, este posibil sa suferiti de anemie. Organismul va cere alimente cu gust intens de obicei, pentru a creste aportul de fier. Aici putem include pofta de gheata, de patrunjel, de menta proaspata sau de combinatii dulce-sarat, dulce-acru.

Simptome anemie: maini si picioare reci

Persoanele care sufera de anemie prezinta mainile si picioarele reci, chiar si vara pe vreme caniculara. Aceste persoane sunt sensibile la frig, la apa rece, la variatiile bruste de temperatura.

Vizionare placuta


Kudika
2 Septembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.