Setari Cookie-uri

Oboseala nu-ti da pace? 5 Semne ca ai LIPSA de Vitamina D

Vitamina D este estentiala vietii, avand roluri multiple in organismul nostru. Secretata in mod natural la nivelul pielii, atunci cand ne expunem la razele soarelui, vitamina D poate fi procurata si din alimentatie ori suplimente alimentare care o contin.

Fara vitamina D nu am putea absorbi calciul din alimente, oasele si dintii macerandu-se. Tot vitamina D este implicata si in absorbtia fosforului in organism, in stimularea secretiei unor hormoni, in reglarea unor functii endocrine, in mentinerea sanatatii muschilor si oaselor, dar si in preventia unor anumite tipuri de cancer.

Vitamina D este sintetizata in mod natural de organismul nostru atunci cand ne expunem la soare. Numai 10 minute pe zi in care soarele ne “atinge”pielea sunt suficiente pentru ca organismul nostru sa secrete doza necesara de vitamina D. In lunile reci insa, cand suntem poate prea imbracati ori soarele este prea slab, sinteza vitaminei D scade, astfel ca suntem predispusi la carenta. Specialistii recomanda ca in luni care contin litera “R” sa luam suplimente cu calciu si vitamina D (daca acestea nu ne sunt contraindicate prin prezenta altor patologii).

Citește și:

Semne si simptome ca ai lipsa de vitamina D

Caderea parului: cauzata de o posibila carenta a vitaminei D

Daca te deranjeaza faptul ca pierzi multe fire de par la fiecare pieptanare, atunci ar trebui sa consulti medicul. Printre cauzele caderii alarmante a parului se numara: boli genetice, infectii ale scalpului, boli ale tiroidei sau alte afectiuni endocrine, boli ale ficatului, lipsa vitaminei D, lipsa de fier.

Odata cu venirea toamnei puteti observa o cadere mai intensa a parului ce poate fi cauzata de scaderea sintezei naturale de vitamina D.

Stare de oboseala inexplicabila

Daca va simtiti obositi, desi dormiti suficiente ore, iar in viata voastra nu au aparut schimbari majore, atunci trebuie sa luati in considerare si cauzele mai putin stiute ale oboselii. Printre acestea se numara si carenta vitaminei D.

Semne ale lipsei de vitamina D: depresia si sentimentul de tristete

Vi se intampla uneori, in special seara, cand trebuie sa mergeti la culcare, sa va confruntati cu un sentiment inexplicabil de tristete? Cum toate au o cauza, este posibil ca acest sentiment sa fie decalnsat de creier prin mecanisme complexe ce pornesc, de fapt, de la lipsa vitaminei D.

Citește și:

Simptome ale lipsei vitaminei D: tulburari ale digestiei

Daca va confruntati cu constipatie frecventa, balonare, desi aveti un regim de hrana sanatos, este posibil sa suferiti de fapt de unele carente vitaminice. Lipsa vitaminei D in organism poate provoca aparitia simptomelor digestive.

Semptome ale lipsei de vitamina D: transpiratii excesive, palme umede

Persoanele care transpira excesiv, mai ales la nivelul capului si au palmele umede, pot suferi de afectiuni endocrine sau de lipsa unor vitamine, printre care se numara si carenta vitaminei D.

Vizionare placuta


Kudika
17 Septembrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.