Ce ar trebui sa stii despre ANEMIA FERIPRIVA

Ce ar trebui sa stii despre ANEMIA FERIPRIVA

Anemia prin carenta de fier, denumita si anemie feripriva, poate aparea la orice varsta, insa femeile tinere, gravidele si copiii sunt cei mai predispusi. La nivel mondial, peste 2 miliarde de persoane au carenta de fier, adica 30% din intreaga populatie. Desi anemia este determinata de cauze foarte variate studiile arata ca deficitul de fier reprezinta cea mai frecventa cauza a acesteia.

Iata o serie de mituri demontate, dar si adevaruri demonstrate, care sunt de ajutor atat in cunoasterea semnelor anemiei, cat si in aflarea consecintelor pe care le poate avea carenta de fier asupra organismului.

Primii doi ani de viata sunt critici pentru dezvoltarea normala a creierului

Adevarat! In primii ani de viata creierul urmeaza un proces complex de dezvoltare, la care contribuie si fierul. Acesta are un rol foarte important in dezvoltarea metabolica si structurala a sistemului nervos. Rezultatele unor studii arata ca 80% din nivelul total de fier prezent in creierul unui adult se depoziteaza in prima decada a vietii. Asadar, este bine de stiut ca in primele 6-18 luni de viata, bebelusii care au carenta de fier vor fi predispusi in viitor la efecte persistente, care pot altera functionarea creierului la varsta adulta. Totodata, este bine ca mamele sa stie ca, in primele 4 luni de viata ale copilului, fierul este asigurat prin alaptare.

Anemia prin carenta de fier are simptome precum orice alta afectiune

Fals! Anemia prin carenta de fier nu doare si nu are simptome specifice. Organismul, insa, transmite o serie de semne care ar putea fi legate de aceasta. Astfel, in cele mai multe cazuri de anemie prin carenta de fier la copii, au fost observate modificari de comportament, stari de apatie, pierderea interesului pentru activitatile preferate, dar si stari emotionale schimbatoare. De asemenea, copiii pot fi irascibili, obositi, pot avea capacitatea de concentrare redusa, iar atentia si perceptia le pot fi diminuate vizibil. In cazul copiilor mai mari, acestia pot avea performante scolare reduse, fapt care ar putea determina parintii sa ia in considerare o eventuala instalare a anemiei prin carenta de fier.

Anemia prin carenta de fier are efecte pe termen lung

Adevarat! „Din pacate, netratata, anemia prin carenta de fier in perioada de sugar si copilaria timpurie poate avea consecinte pe termen lung in viata copilului. Incepand cu diminuarea performantelor cognitive si afectarea comportamentului si a performantelor fizice, copilul poate fi afectat. Anemia prin carenta de fier poate duce si la scaderea imunitatii si a rezistentei la infectii, precum si la afectarea sistemului gastrointestinal. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, studiile au dovedit ca in cazul copiilor cu anemie feripriva, prin o dieta adecvata si administrarea de medicamente care contin fier, inclusiv preventiv, se pot obtine beneficii precum imbunatatirea performantelor scolare si nu numai.” a declarat Dr. Alin Stanescu, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu”.

Anemia prin carenta de fier se poate trata usor numai prin dieta

Fals! Cand pacientul ajunge intr-un stadiu al carentei de fier care determina deja anemie feripriva va fi foarte dificil ca acesta sa isi refaca necesarul de fier doar prin alimentatie, oricat de bogata ar fi aceasta in fier. Fierul din alimente este absorbit in proportii variabile, care rareori permit corectarea eficienta a anemiei, de aceea sunt importante evaluarea completa si monitorizarea periodica a pacientului pentru confirmarea eficacitatii terapiei.

Nu exista tratament pentru anemia prin carenta de fier

Fals! Anemia prin carenta de fier poate fi corectata prin administrarea medicamentelor care contin fier, insa numai la recomandarea medicului. In ceea ce priveste perioada de tratament, sub forma de picaturi sau sirop – in cazul copiilor, comprimate, solutie buvabila sau injectii in anumite cazuri in cazul adultilor, aceasta va fi stabilita de medic, in functie de varsta si de stadiul in care este descoperita anemia prin carenta de fier.

Un articol realizat de Dr. Alin Stanescu - medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu”

Vizionare placuta


Kudika
6 Noiembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri