Setari Cookie-uri

De ce sunt barbatii sexul slab sau despre sanatatea femeii

Maria Vasilescu, publisher Revista Politici de sanatate

Aparut in SUA, conceptul de gender medicine sau medicina bazata pe gen (sex) pleaca de la premiza ca femeile si barbatii reactioneaza diferit la aceeasi boala, deci avem nevoie de metode diferite de diagnostic si tratament. Prin prisma faptului ca aparatul reproductiv este diferit deci si functiile hormonale si sexuale sunt diferite, s-a nascut si se dezvolta aceasta abordare diferentiata a Sanatatii femeii – de la pubertate la menopauza. Insa gender medicine nu se refera doar la aspectele ginecologice, in ciuda faptului ca in Romania si nu numai, majoritatea specialistilor reduc semnificatia Sanatatii femeii la sanatatea sexuala si reproductiva.

Chiar daca in SUA este foarte mult dezvoltat, conceptul de sanatatea femeii este aproape inexistent in Europa. Organizatia Mondiala a Sanatatii a realizat in 2009 un amplu studiu pe situatia Sanatatii femeii in Europa si este printre singurele organisme preocupate de subiect. Asistam insa la o largire a interesului la nivel de guverne, autoritati dar si in randul cercetatorilor europeni.

Citește și:

Datele obtinute dupa ani buni de cercetare i-au convins pe cei cativa specialisti din Europa sa aprofundeze subiectul, concluzia fiind ca sanatatea femeii este diferita de cea a barbatului, in mod cert si trebuie abordata ca atare.

Afirmatia indrazneata ca “barbatii sunt de fapt sexul slab” apartine renumitului specialist din Israel, prof. dr. Marek Glezerman, presedintele Societatii Internationale de Gender Medicine, care a observat ca rata mortalitatii perinatale si rata mortalitatii in perioada nasterii sunt de doua ori mai ridicate in cazul baietilor.

In plus, barbatii sunt mai predispusi bolilor infectioase decat femeile, iar la finalul ciclului de viata numarul femeilor este mai mare decat cel al barbatilor.
„Ramane interesant, totusi, ca si daca am investit atat de putin efort in cercetarea clinica la femei, acestea traiesc mai sanatos si mai mult decat barbatii. Ceea ce inseamna ca daca am investi mai mult, diferenta ar fi chiar si mai mare”, afirma prof. Marek la prima conferinta dedicata Sanatatii femeii, pe care am organizat-o in anul 2013 la Bucuresti, dupa ce am studiat problema in SUA, intr-un stagiu IVLP.

Citește și:

Ce este medicina viitorului ? Se pare ca aceasta va cuprinde nu numai medicina bazata pe dovezi, despre care vorbim de ani buni, ci si medicina genurilor care pleaca de la diferentele la nivel cromozomial dar si fiziologice, fiziopatologice, de interactiune cu mediul intre barbati si femei.

Medicina trebuie regandita in conditiile in care dovezile stiintifice actuale sustin diferentele atat in manifestarile patologice cat si in raspunsurile la tratamente intre barbati si femei. Inclusiv la nivel de cercetare farmaceutica si terapii genice.

Lumea medicala incepe sa isi reorienteze practicile si sa redefineasca chiar si ghidurile medicale. Sunt realizate studii si analize separate, comparative, nuantate, care moduleaza protocoalele de diagnostic si de tratament pentru cele doua genuri.

Conform celui mai recent raport Statistici si Informatii legate de Sanatatea Femeii din Uniunea Europeana, realizat de reprezentantii Facultatii de Medicina Carl Gustav Carus din Germania pentru UE, cancerul mamar este cea mai comuna forma de cancer inregistrata la femei. Afectiunea este in acelasi timp si principala cauza de deces prin cancer in randul femeilor cu varste cuprinse intre 0 si 74 de ani de pe teritoriul Uniunii Europene, fiind raspunzator de aproximativ 21% din decesele prin cancer. Mortalitatea prin cancer pulmonar in randul femeilor este semnificativ mai mica decat cea prin cancerul de san.

Citește și:

Cea mai comuna cauza de deces in randul femeilor de orice varsta o reprezinta insa bolile cardiovasculare, raspunzatoare de 43% din numarul total de decese. Pe locul doi se afla cancerul, cu un procent de 26%.

Se estimeaza ca pana in 2025 cea mai mare incidenta a diabetului la femei se va inregistra in Germania, Italia si Franta. In ceea ce priveste rata medie de mortalitate prin diabet in randul femeilor din Uniunea Europeana, aceasta este de 12,8. Printre statele cu cea mai mare rata de deces s-au inregistrat Cipru (35,5), Portugalia (25,3), Austria (23,4) si Malta (19,2), conform EUROSTAT 2009.

Statisticile mai arata ca prevalenta dementei si a bolii Alzheimer (AD) sunt mai mari in randul femeilor in varsta decat in randul barbatilor in varsta. Dementa afecteaza una din 20 de persoane cu varste peste 65 de ani, una din cinci persoane a caror varsta depaseste 80 de ani si una din trei persoane cu varste peste 90 de ani. De asemenea, depresia este mai frecventa la femei decat la barbati: 9,4% pe parcusul intregii vieti si 2,8% pe parcusul unui an de zile.

Citește și:

Deci de ce este important sa vorbim despre sanatatea femeii?

Pentru ca de aceasta depinde viitorul oricarei natiuni. Fara femei sanatoase, mame sanatoase, implicate in viata sociala si active economic, orice natiune dispare. Femeia necesita ingrijire speciala atunci cand este gravida, pentu a aduce pe lume un fat sanatos. Femeia este liderul emotional al oricarei familii, locomotiva ce sustine barbatul sa creeze in oricare ar fi demersul profesional al acestuia. Este cea care promoveaza sanatatea si are grija ca membrii familiei sa fie sanatosi. Si , din ce in ce mai mult in societatea actuala, nu numai in triburile din America, este singura in familia pe care o numim deja mono-parentala. Deoarece responsabilitatile depasesc cateodata capacitatea femeii de a le gestiona, inclusiv frecventa episoadelor depresive legata de un comportament suicidal, este de doua ori mai mare la femei decat la barbati.

Citește și:

In Romania nu exista departamente sau insitutii oficiale dedicate Sanatatii femeii. Exista un institut pentru mama si copil care comunica mult prea putin astfel incat sa stim cu ce se ocupa exact si cateva ONG-uri sau clinici private, preocupate de drepturile si sanatatea femeilor. Dar cum spun de obicei… sa fim optimisti. Poate va veni vremea ca un corp extern sa ne oblige sa fim interesati de sanatatea femeii – de la pubertate la menopauza.

Vizionare placuta


Kudika
20 Noiembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.