Setari Cookie-uri

Durerile de cap: afectiune minora sau motiv de ingrijorare?

Cine nu s-a confruntat cu o durere de cap, usor suparatoare sau greu de suportat? Este foarte important sa intelegem cu ce durere ne confruntam, sa stim cum o tratam si mai ales care sunt semnele care trebuie sa ne trimita la medic.

Comunicat de presa

Cefaleea se situeaza la nivel global in primele 3 cauze de dizabilitate, fiind cea mai frecventa cauza de absenteism de la munca sau scoala. Astfel, pacientii care sufera de migrena pierd aproximativ 157 milioane de ore de munca sau de scoala pe an din cauza durerii.

Societatea Internationala de Cefalee a publicat o clasificare a durerilor de cap care include peste 150 de tipuri, dar in general fac parte din 2 grupe mari: primare si secundare. Cefaleea primara nu este rezultatul unei alte probleme medicale si include: cefaleea de tip tensional (cea mai comuna, de intensitate usoara spre moderata, nu se agraveaza la activitatile de rutina), cefaleea de tip cluster (mai rara, dar cea mai severa forma; durere intensa, localizata in regiunea oculara) si migrena.

Migrena este a doua ca frecventa si nu are o cauza cunoscuta. Durerea poate fi moderata sau severa, fiind descrisa deseori ca avand caracter pulsatil, persistent si sacaitor. O criza migrenoasa poate dura de la 4 ore pana la 3 zile si de obicei apare cu o frecventa de la 1 la 4 episoade pe luna.
In plus, poate asocia sensibilitate la lumina si zgomote, senzatia de greata sau varsaturi. Uneori migrena poate fi precedata de simptome precum: furnicaturi, senzatia de amorteala la nivelul membrelor, flash-uri luminoase, scaderea vederii, acest tip fiind cunoscut sub numele de migrena cu aura.
” explica dr. Ana Ghitoiu, medic specialist neurologie din cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic si tratament.

Citește și:

Cefaleea secundara apare in cadrul altor boli sistemice sau neurologice si include: durerea sinusala (durere profunda si constanta la nivelul fetei, se agraveaza la miscarile capului si efort), cefaleea indusa de medicamente (analgezice, opiace sau sedativ-hipnotice), cefaleea post traumatism cranian, cefaleea din tumorile craniene, cefaleea de origine cervicala etc.

“Cefaleea, in special migrena, are tendinta sa apara si la alti membri ai familiei. Copiii care au migrene au cel putin unul dintre parinti afectati!
Insa trebuie sa avem in vedere faptul ca migrena poate fi declansata si de anumiti factori din mediu familial, precum: fumatul indirect, mirosurile puternice de parfum sau detergenti folositi in gospodarie, expunerea la anumiti alergeni, consumul unor anumite alimente (fast food, dulciuri procesate, ciocolata), stress-ul, poluarea, lumina puternica, schimbarile din atmosfera.”, avertizeaza dr. Ana Ghitoiu.

Citește și:

Tratamentul optim al cefaleei este determinat de mai multi factori, inclusiv tipul, frecventa si cauza acesteia. De asemenea, trebuie sa avem in vedere faptul ca nu toate durerile de cap necesita atentie medicala. Astfel, tratamentul poate include: educatia cefaleei, consiliere si managementul stress-ului, precum si tratament medicamentos.
Educatia cefaleei include constientizarea de catre pacient a unor factori declansatori si eliminarea acestora (fumat, consum de alcool, consumul de cofeina, privarea de somn, consumul de fast food etc.). Consilierea si managementul stress-ului se poate face impreuna cu un psiholog sau un psihoterapeut.

“Este foarte important ca pacientii sa aiba in vedere ca folosirea indelungata a analgezicelor fara prescriptie medicala poate duce la aparitia unei cefaleei cronice zilnice! La nivel mondial constatam ca 4% din populatie sufera de cefalee cronica, iar din acest procent o proportie mare este ocupata de cefaleea cronica indusa medicamentos.”, atrage atentia dr. Ana Ghitoiu.

Citește și:

Simptomele care trebuie sa te trimita la o consultatie cu medicul neurolog:

 • Daca ai mai mult de 3 episoade de cefalee pe saptamana;
 • Cefalee care pare sa se tot agraveze si nu se amelioreaza cu niciun tratament;
 • Daca e nevoie sa iei analgezice zilnic sau aproape zilnic pentru cefalee;
 • Daca iei mai mult de 2-3 doze de analgezic pe saptamana pentru cefalee;
 • Daca cefaleea apare dupa efort fizic, stranut, tuse, aplecarea capului;
 • Daca stii ca ai cefalee, dar caracterul acesteia s-a schimbat (doare altfel, isi schimba localizarea, doare mai des, mai intens).

“Pentru o diagnosticare cat mai corecta este important sa descrieti simptomele si caracteristicile cefaleei cat mai complet - durata, intensitate, factori agravanti etc.
Evaluarea neurologica poate include si efectuare de CT sau RMN cerebral, daca medicul considera ca este o problema a sistemului nervos central. In plus, specialistul poate recomanda efectuarea de analize de sange, examen oftalmologic sau chiar punctie lombara.”, adauga dr. Ana Ghitoiu.

Citește și:

Simptome care necesita evaluare neurologica de urgenta:

 • Durere acuta, severa, brusc instalata;
 • Cefalee asociata cu semne neurologice: pareza, ameteala, lipsa brusca a echilibrului, amorteala si furnicaturi, tulburari de vorbire, confuzie, tulburari de vedere;
 • Cefalee care te trezeste din somn;
 • Cefalee insotita de febra, tulburari de respiratie, ceafa rigida sau eruptie cutanata;
 • Cefalee severa cu greata si varsaturi;
 • Cefalee care apare imediat post traumatism cranian sau accident;
 • Cefalee nou aparuta dupa varsta de 55 ani.

Vizionare placuta


Kudika
30 Noiembrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.