Setari Cookie-uri

Dieta fumatorilor: ce ar trebui sa mananci daca fumezi

Adesea fumatorii citesc articole care vorbesc despre efectele nocive ale fumatului si despre eventualele beneficii ale renuntarii la acest viciu, insa putine sunt sursele de informare cu privire la carentele de nutrienti la care sunt predispusi fumatorii.

Dieta fumatorilor: ce ar trebui sa manance un fumator

Fructe proaspete

Stiati ca fumatul se numara printre cei mai comuni factori care duc la lipsa de vitamina C? De aceea este indicat ca fumatorii sa consume macar un fruct pe zi. Pentru a va bucura si de continutul in fibre, incercati sa consumati fructele ca atare si nu in sucuri.

Fumatorii: predispusi la carenta de vitamina B12

Lipsa vitaminei B 12 duce la anemia pernicioasa. Fumatorii sunt de asemenea mai predispusi si la carenta de acid folic, alta cauza a anemiei. Iata de ce fumatorii ar trebui sa consume mai multe seminte decat un nefumator, cu conditia ca semintele sa fie necoapte, dar si carne de peste.

Fumatorii – mai predispusi la carente de vitamina D

Fumatorii sunt mai predispusi la carenta de vitamina D, lipsa de calciu dar si la osteoporoza si afectiuni osteo-articulare. De aceea este indicat sa consume mai multe legume cu frunze verzi, cum ar fi varza, broccoli, gulia, salata verde, rubarba, spanac, urzici, patrunjel, marar etc.

Citește și:

Mai putina cafea, mai mult lapte

Cafeaua si tigra nu sunt bune prietene, sustin specialistii, astfel incat obiceiul de a fuma o tigara la cafea nu este unul indicat. In aceasta combinatie sunt potentate efectele nocive ale fumului de tigara. Specialistii recomanda ca fumatorii sa consume mai mult lapte, in aceasta combinatie ficatul fiind mai protejat. Stiati ca in ficat este metabolizata nicotina?

Alimentele bogate in vitamina E

Fumatorii au pielea mult mai afectata decat nefumatorii, tulburarea functiilor cutanate fiind accentuata atat de expunerea la fum (vezi tenul fumatorilor), cat si de efectele vasoconstrictoare ale nicotinei, care diminua mult fluxul de sange de la nivelul pielii. Astfel ca pielea nu mai este suficient hranita si hidratata.

Acesta este si motivul pentru care persoanele fumatoare ar trebui sa consume alimente bogate in vitamina E (seminte necoapte, nuci necoapte, ulei de migdale etc.). Vezi aici care sunt alimentele bogate in vitamina E.

Citește și:

Dieta fumatorilor: Mai multe alimente portocalii

Fumatorii au nevoie si de mai multa vitamina A, o vitamina esentiala vederii, dar care totodata joaca un puternic rol antioxidant. De aceea persoanele fumatoare ar trebui sa aiba o dieta bogata in alimente portocalii – culoarea fiind data de betacaroten (precursorul vitaminei A). Printre aceste alimente se numara morcovii, dovleacul, sharon, kaki, ardeii etc.

Vizionare placuta


Kudika
17 Decembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.