Cartea este disponibila pe site-ul Elefant.ro

Cum sa gatesti corect lintea, o incredibila sursa de proteine

Mancam o data pe zi, mult, alimente fara nutrienti, combinate aiurea si dupa masa cadem lati, lancezind intr-o falsa satisfactie si frecandu-ne burtile. Pornind de la realitatea ca romanii gatesc romaneste am incercat sa fiu cat am putut de practic si am selectat cele mai populare retete romanesti, pe care le-am comentat cu scopul de a incerca atat sa va invat sa alegeti ingredientele, cat si sa va atrag atentia asupra asocierilor corecte.

Astfel, prin intermediul acestei carti veti afla care sunt retetele cu adevarat sanatoase, care nu, frecventa cu care puteti manca felurile preferate, ce ingrediente sa cumparati, cum sa le asociati si cum sa le gatiti.

Dragi cititori, mamici, sotii, iubite si bunici, a sosit timpul sa invatati (sau sa reinvatati) sa gatiti!

Dr. Menci revolutioneaza gatitul comentand, criticand, imbunatatind sau desfiintand retetele traditionale romanesti in prima carte de bucate care respecta intocmai principiile gastronomiei nutritionale!

Dragi cititori, mamici, sotii, iubite si bunici, a sosit timpul sa invatati (sau sa reinvatati) sa gatiti si sa constientizati faptul ca sanatatea familiei sta in mainile voastre – cele sau cei care bucataresc!...

Prima carte de gastronomie nutritionala

Invatam sa gatim in familie, din carti de bucate care mai de care mai sofisticate sau de pe internet, unde retetele circula cu o viteza incredibila. O fi bine? Facem noi legatura intre modul modern de a manca si rata imbolnavirilor?

Nu prea... uitati-va in jur: nu mai conteaza varsta – toti suntem bolnavi! E timpul pentru o schimbare radicala. De ce sa nu incepem din bucatarie?

Vitaminele hidrosolubile si fitonutrientii (antioxidanti, fitoestrogeni) se gasesc in principal in legumele si fructele colorate, crude si se inactiveaza rapid la caldura, lumina si in prezenta aerului.

Trebuie sa aprovizionam in permanenta organismul cu nutrienti de calitate! Iar acesti nutrienti vor fi luati din alimente cat mai putin prelucrate si, foarte important, din fructele si legumele de sezon, apropiate locului in care traim.

Asadar, trebuie sa invatam sa cumparam alimente sanatoase pentru a gati preparate sanatoase!

Pentru prepararea felurilor de mancare ar fi de preferat sa utilizati materii prime provenite din agricultura ecologica, din flora si fauna salbatica, sau din zone cat mai nepoluate!

(zone mai putin poluate cu metale grele, reziduuri de pesticide si ingrasaminte chimice, antibiotice, hormoni de crestere, dioxine, etc)

Animalele, pasarile, de preferat din rase mai primitive, crescute in sisteme cat mai apropiate de cele naturale (pe sol, in aer liber), hranite cu furaje cat mai naturale, au o compozitie mai sanatoasa a carnii, acumuleaza mai putine grasimi saturate nocive si mai multi acizi grasi esentiali benefici...

Legumele cultivate in sisteme industriale, in sere, sunt mai sarace in special in fitonutrienti si antioxidanti.

In ceea ce priveste alimentele industriale rafinate, nu numai ca sunt dezechilibrate nutritional, dar nu mai au nici nutrienti esentiali, fiind devitalizate! In schimb sunt bogate in zaharuri rafinate (hiperglicemice, aterogene, cancerigene), grasimi aterogene artificiale (margarine), proteine cu valoare biologica scazuta si denaturate (colagensorici, tegumente, gluten denaturat, etc.). Pentru a fi obtinute si a avea termen de valabilitate mare, acestor alimente industrializate li se adauga aditivi alimentari (majoritatea de sinteza chimica)...

Cum sa gatesti cu alimente care combat cancerul
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: