Setari Cookie-uri

10 Cauze ale COLESTEROLULUI MARIT

Colesterolul marit reprezinta o cauza pentru multe afectiuni, unele dintre acestea cu risc letal, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentele vasculare cerebrale.

Colesterolul este indispensabil vietii, sustine integritatea membrabelor celulare si joaca multe roluri in organism. Colestrolul prezinta mai multe fractiuni grase, cele mai cunoscute fiind colesterolul bun sau HDL si colesterolul rau sau LDL. Atunci cand colesterolul total creste, trebuie urmarite si fractiunile lipidice, astfel incat HDL sa fie crescut proprotional cu LDL, ca pacientul sa aiba protectie cardiovasculara. In caz contrar medicul ii poate prescrie un tratament si un regim igieno-dietetic.

Care sunt cauzele cresterii colesterolului?

Alimentatia

Alimentatia reprezinta una dintre principalele cauze ale cresterii colesterolului. Foarte multe persoane consuma in exces alimente grase. Chiar si consumul zilnic al omletei la micul dejun duce la cresterea valorilor colesterolului in sange. De asemenea calirea cepei, alimentele prajite, consumul de unt, cascaval, mezeluri, ulei rafinat, carne grasa – toate acestea duc la cresterea colesterolului in sange.

Citește și:

O alimentatie bogata in legume, germeni, seminte crude si uleiuri extravirgine, dar si in carne de peste va reduce valorile colesterolului rau.

Lipsa miscarii

Sedentarismul si alimentatia sunt primii si cei mai importanti factori ai cresterii colesterolului. Multe persoane pun valorile crescute ale grasimilor in sange pe seama factorului genetic, insa acesta este implicat in prea putine cazuri, comparativ cu statisticile medicale privind hipercolesterolemia. Insa a renunta la un stil alimentar bogat in carne si grasimi nu reprezinta un act usor, necesita refacerea treptata a regimului, informarea corecta a oamenilor, exemplificarea retetelor sanatoase, dar care sa satisfaca si gusturile.

Lipsa sportului este de asemenea asociata cu cresetera colesterolului. Sportul consuma "stresul" si colesterolul, ducand la cresterea HDL, conferind protectie cardiovasculara.

Citește și:

Atentie insa, exercitiile fizice intense, excesive, duc de asemenea la colesterol crescut si risc de infarct. De aceea este recomandat sa efectuati exercitii fizice moderate.

colesterol-marit-in-sange.jpg

Anumite boli se pot corela cu cresterea colesterolului

Bolile endocrine, diabetul si afectiuni ale pancreasului, alcoolismul, boli ale vezicii biliare – duc la cresterea valorilor colesterolului.

In cazul modificarilor statusului metabolic pot sa apara de asemenea cresteri ale colesterolului, cum se intampla in sarcina.

Medicamente care cresc colesterolul

Sunt medicamente care duc la cresterea colesterolului, precum: progestative, steroizi anabolizanti, corticosteroizi, unele diuretice, levodopa, fenitoina, amiodarona.

Stresul

Stresul este incriminat in aparitia multor boli, dar si in cresterea colesterolului. Este indicat sa cautati adesea mecanisme de relaxare si de eliminare a stresului. Miscarea ajuta de asemenea in eliminarea stresului.

Citește și:

Lipsa somnului

Persoanele care obisnuiesc sa adoarma tarziu in noapte prezinta de asemenea risc pentru a prezenta valori mai ridicate ale colesterolului rau in sange.

Fumatul

Fumatul reprezinta un adevarat risc pentru sistemul cardiovascular: creste vascozitatea sangelui, accelereaza boala aterosclerotica, produce o intensa vasoconstrictie ce accelereaza infarctul, dar poate conduce si la amputarea degetelor etc. Numeroase studii demonstreaza asocierea fumatului cu colesterolul crescut.

Obezitatea

Obezitatea este astazi considerata o boala si adesea se asociaza cu colesterolul marit. In obezitate se intalneste si o crestere a trigliceridelor si o perturbare a intregului profil lipidic. Odata cu scaderea in greutate se echilibreaza si nivelul colesterolului in sange.

Factorii ereditari

Exista situatii cand colesterolul este crescut din pricina unor factori genetici, ereditari. In aceasta situatie se pot intalni valori crescute ale colesterolului inca de la varsta frageda.

Citește și:

Varsta si sexul

Odata cu inaintarea in varsta colesterolul creste in mod fiziologic. La femei colesterolul incepe sa creasca usor odata cu varsta de 20 de ani, apoi la menopauza, insa chiar si cu aceste cresteri ar trebui sa ramana in limitele normale de laborator. La barbati colesterolul incepe sa creasca din tinerete, urmand sa scada dupa varsta de 60 de ani, insa fara a depasi la normal limitele de laborator.

Vizionare placuta


Kudika
30 Decembrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.