Setari Cookie-uri

Cum sa iti protejezi organismul cand iei ANTIBIOTICE

Antibioticele sunt de mare ajutor in cazul infectiilor periculoase, care ne pot lasa cu urmari neplacute sau care ne pun chiar viata in pericol.

Insa majoritatea antibioticelor nu actioneaza tintit doar asupra bacteriilor care au provocat boala, ci au si un spectru general, afectand si alte bacterii din organism.

Stiati ca in organismul nostru traiesc microorganisme care ne fac mult bine, au roluri bine determinate si ne ajuta sa ne mentinem sanatatea? De exemplu flora orala cu rol in pastrarea sanatatii dentare, dar si de lupta cu posibile microorganisme nocive, flora vaginala cu rol esential in pastrarea unui pH optim, flora intestinala cu rol in digestie sau in elaborarea unor vitamine, cum este cazul vitaminei B12.

Antibioticele ataca si flora microbiana „buna” a organismului nostru, de aceea persoanele care fac un tratament cu antibiotice sunt mai predispuse la aparitia unor boli si tulburari.

La ce boli este predispus daca iei antibiotice:

  • Toxicitate hepatica – manifestata prin stare de rau, de greata, marirea ficatului;
  • Toxicitate renala;
  • Candidoza orala;
  • Afte orale;
  • Candidoza vaginala;
  • Tulburari de tranzit abdominal;
  • Dureri de stomac, greata sau chiar voma etc.

Cum ne protejam organismul cand luam antibiotice

Alimentatia

Este important sa consumati alimente si preparate „blande” cu stomacul, cum ar fi:

Citește și:
  • Legume preparate la aburi;
  • Carne slaba fiarta sau la cuptor;
  • Peste fierte sau la cuptor;
  • usturoi - creste imunitatea si prezinta o concentratie ridicata in vitamina C;
  • Iaurt si muraturi ca sursa de probiotice naturale;
  • Lactate slabe;
  • fructe neacide.

Limitati consumul de paine proaspata, se recomanda sa consumati painea mai „veche”, lasata pe a doua zi pentru a va proteja stomacul. Limitati de asemenea consumul de alte fainoase, chiar si paste.

Evitati consumul de alcool, sucuri acidulate, preparate prajite sau care contin ceapa calita, mezeluri, orice preparat care contine carne tocata, preparatele afumate sau pe gratar, dulciuri de orice fel sau chiocolata, foietaje.

Sportul

Este indicat sa aveti activitate fizica moderata, sportul jucand un rol foarte important in reglarea tranzitului abdominal, in mentinerea imunitatii si in detoxifiere.

Citește și:

Somnul sanatos

Incercati ca macar in perioada cat administrati antibiotice sa aveti un somn sanatos si suficient. Beti un pahar cu apa inainte de culcare si asigurati-va 10-12 ore de somn pe noapte.

Suplimente cu probiotice

Probioticele te ajuta sa mentii in limite normale activitatea florei “bune “ a organismului, de aceea medicul iti poate recomanda ca pe toata perioada tratamentului sa iei probiotice.

Protector gastric

De cele mai multe ori antibioticele pot fi agresive pentru mocoasa gastrica, iar dieta nu intotdeauna este suficienta. De aceea medicul poate recomanda si un protector gastric care se administreaza dimineata, pe stomacul gol, cu un pahar de apa. Paharul de apa este important pentru diluarea protectorului gastric in stomac. De cele mai multe ori medicul recomanda un inhibitor de pompa de protoni, ca omez, omeprazol.

Citește și:

Daca pacientul prezinta deja gastrita, tratamentul cu protectorul gastric poate fi continuat inca 20 de zile sau alta perioada (la decizia medicului) dupa incheierea antibioterapiei.

Vizionare placuta


Kudika
28 Ianuarie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.