Setari Cookie-uri

5 Moduri ciudate prin care organismul iti spune ca esti DESHIDRATAT

Deshidratarea nu este o gluma si nici un subiect banal, aceasta stand la baza multor afectiuni, unele dintre acestea chiar comune.

Daca adesea auzim ca principalele semne ale deshidratarii constau in aspectul cutat al pielii, senzatie de sete, stare de ameteala si astenie, ei bine corpul nostru ne mai ofera o serie de semne pe care avem tendinta de a le ignora sau de a le pune pe seama altor cauze.

Iata care sunt cele mai ciudate si totodata comune semne ale deshidratarii, care iti spun ca ar trebui sa bei mai multa apa.

Bei apa, dar nu te hidratezi?

Inainte de a va prezenta aceste semne, trebuie sa intelegeti de ce a bea apa nu inseamna neaparat a ne hidrata. Apa prezinta o tensiune superficiala mare, de aceea, dupa ce o bem, ajunge greu in celulele corpului. Pentru a scadea aceasta tensiune supeficiala si a ne hidratata intr-adevar avem cateva variante la dispozitie:

  • “apa se mananca, nu se bea” – o expresie pe care o intalnim si in cartea Crezi ca stii ce bei? si care se refera la faptul ca apa, cand o bem, trebuie plimbata prin gura pentru a o amesteca cu saliva. Saliva are rolul de a scadea tensiunea superificiala a apei, aceasta devenind astfel biodisponibila.
  • Puneti in apa felii de fructe, de legume (de ex de castravete), miere sau cateva picaturi de siropuri naturale;
  • Beti apa de izvor, “matricea” naturala a acestei ape este unica, facand ca apa de izvor sa fie considerata cea mai sanatoasa apa.

Citește și:

Semne mai putin obisnuite ale deshidratarii

Nu transpiri suficient?

Organismul conserva apa, asadar va inhiba procesele de transpiratie prin care, desigur, apa s-ar pierde. Daca observati ca transpirati mai putin decat alte persoane sau chiar deloc, atunci ar trebui sa beti mai multa apa sau chiar sa consultati medicul, unele afectiuni pot avea acest simptom (de exemplu tiroidita autoimuna sau hipotiroidismul).

Te imbolnavesti des?

Deshidratarea cronica poate face adevarate ravagii in corpul tau si scade activitatea sistemului imunitar. Organele nu primesc suficienta apa – mediul esential pentru realizarea oricarui proces biologic – asadar nu vor avea capacitatea sa lupte cu infectiile sau sa se refaca rapid dupa o boala.

Dieta si programul de miscare nu mai dau roade in privinta greutatii?

Atunci cand dieta si miscarea nu mai dau roade cand vine vorba despre acumulare de masa musculara sau despre pierderea surplusului de kilograme, este posibil ca deshidratarea cronica sa fie vinovata.

Citește și:

Ai des pofta de dulce?

Pofta de dulce poate avea mai multe cauze, printre care se numara si deshidratarea. Glucoza mentine apa in organism, de aceea avem pofta sa mancam ceva dulce cand suntem deshidratati – creste glicemia si astfel apa ramane in vase, glucoza avand efect osmotic activ.

Respiratie urat mirositoare?

Atunci cand organismul este deshidratat, secretia de saliva care spala permanent cavitatea bucala este mult diminuata. Astfel ca exista riscul de a se acumula mai multe bacterii, de a se forma tartru si de a capata o respiratie urat mirositoare.

Vizionare placuta


Kudika
3 Iunie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.