Cartea "200 de alimente care ne vor binele" este disponibila pe site-ul Libris.ro

Ce efect are vitamina C asupra creierului

Pe o tema aflata in centrul preocuparilor actuale, aceasta carte pune accentul pe calitatile unui numar de 200 de alimente de baza, printre care fiecare va regasi, cu usurinta, produsele obisnuite. Cele 200 de fise ilustrate sunt clasificate pe familii mari de alimente: lactate, grasimi, produse ale marii, carne, feculente, legume, fructe, condimente, bauturi.

Astazi, fiecare dintre noi stie bine cat de importanta este alimentatia pentru sanatatea noastra. Campaniile de preventie ne indeamna sa consumam minimum cinci portii de legume si fructe in fiecare zi, clipurile publicitare insista ca trebuie sa mancam lactate de cel putin trei ori zilnic, mesaje de avertizare ne atrag in mod regulat atentia asupra diverselor riscuri alimentare (organisme modificate genetic, pesticide, boala vacii nebune etc.), altele preamaresc virtutile pro-duselor din cultura biologica in comparatie cu ale celor din agricultura traditionala.

Dincolo de toate aceste polemici, un lucru este sigur: noi insine suntem cei care decidem in privinta sanatatii noastre, alegandu-ne mai bine alimentele si revizuindu-ne practicile alimentare si culinare. In functie de obiectivele dumneavoastra (sanatate, stare de bine, gre-utate corporala) si de ceea ce va preocupa indeosebi (crestere, longevitate, rezistenta fizica), veti gasi in aceasta carte sfaturi pri-vind cele mai bune alimente pentru masa zilnica a intregii familii.

Doua sute de alimente (legume, fructe, camuri, peste etc.) au fost riguros selectate pentru caracterul lor reprezentativ in alimentatia noastra de baza. Fiecare este prezentat pe o pagina dubla, pu-nandu-se accentul asupra beneficiilor pentru organism in materie de nutritie si sanatate, in lumina celor mai recente cercetari stiintifice. Sunt oferite, de asemenea, numeroase sfaturi practice privind achizitionarea, prepararea si conservarea alimentelor in functie de anotimp, pentru pregatirea unor mese la care nu doar sa. ;,mancam bine", ci sa ne bucuram, totodata, de gusturi delicioase si de place-rea de a le imparti cu cei dragi.

Pentru fiecare aliment figureaza, in amanunt:

• informatiile pe care cercetarile actuale si stiinta ni le pot furniza in legatura cu beneficiile pentru sanatate si experientele aflate in curs;

• avantajele pentru sanatate, menite sa ne ajute sa descoperim ce foloase ne poate aduce consumul acestuia (greutate corporala, stare de bine, longevitate);

• beneficiile nutritionale: vitamine, minerale, proteine, valoare calorica;

• informatii si sfaturi practice care sa faciliteze alegerea, pregatirea si conservarea corespunzatoare.

Autor carte: Jean-Marie Delecroix. Carte aparuta la editura RAO.

23 de lucruri pe care nu le stiai despre portocale
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: