Setari Cookie-uri

Ce spune termenul de valabilitate despre produsele cosmetice?

Toate produsele cosmetice pe care le folosim au o durata de viata limitata. Termenul de valabilitate al produsului este inscriptionat pe eticheta acestuia sub forma unui simbol grafic, o cutiuta cu capacul deschis, insotita de un numar (2M, 6M, 9M, 12M, etc.), plasat conform normelor Uniunii Europene. Si totusi, ce reprezinta acest numar?

Ei bine, el este egal cu numarul de luni de valabilitate l produsului si se calculeaza de la prima deschidere a ambalajului.

“Utilizarea produselor cosmetice expirate poate cauza reactii alergice, iar in unele cazuri poate duce chiar la aparitia unor probleme grave de sanatate. Indiferent despre ce produs cosmetic este vorba, conservantii din continut sunt eficienti doar o anumita perioada de timp. Si la fel si stabilitatea ingredientelor continute.”, explica Diana Marandiuc, Trainer Naturys Romania.

Riscurile nerespectarii acestor termene de valabilitate este la fel de periculos precum consumarea unor produse alimentare alterate. De ce? Din cauza substantelor volatile si a ingredientelor pe care le contin, produsele cosmetice isi pot pierde din proprietati mult mai rapid. Asta in cazul in care nu ar contine si conservanti. Si totusi care e rolul conservantilor? Ei sunt acele substante care au rolul sa impiedice dezvoltarea microorganismelor in produsele cosmetice. Pentru eficienta maxima, conservantul trebuie sa asigure atat protectie impotriva unei game vaste de bacterii, cat si a mucegaiului.

Citește și:

In produsele cosmetice standard, se folosesc conservanti chimici, care isi indeplinesc cu brio misiunea de a distruge microorganismele, dar au in schimb efecte neplacute asupra pielii si a mucoaselor. De aici vine si termenul de valabilitate ridicat la aceste produse cosmetice – 12M, 18M, 24M, 36M. Conservantii chimici sunt foarte puternici, distrugand atat bacteriile nocive, cat si pe cele bune, care ne apara. Acesti conservati sunt rapid absorbiti in piele, pentru ca mai apoi sa ramana in organism creand alergii, iritatii cutanate si risc de toxicitate.

In schimb, produsele cosmetice din categoria BIO vor contine de fiecare data conservanti de origine vegetala. Un produs BIO are un termen de valabilitate de maxim de 6 luni. Ele beneficiza de conservanti de origine vegetala si din acest motiv conditiile de pastrare si utilizare ar trebui respectate cu rigurozitate.

Citește și:

Daca esti curioasa sa stii mai multe detalii despre conservantii vegetali, afla ca brandul Naturys mizeaza pe vitamina E, extractul de scoarta de salcie, precum si pe PHYTOSTAB – un complex de fractiuni de uleiuri esentiale conceput de Laboratoarele Bema Cosmetici.

De obicei, conditiile improprii de pastrare duc la scurtarea termenului de valabilitate a produselor cosmetice, mai ales in cazul celor cu ingrediente 100 % de origine vegetala.

In cazul produselor cosmetice Naturys, compania Bema Cosmetici le da utilizatorilor urmatoarele sfaturi:
• Produsele trebuie pastrate la temperaturi intre 18 si 25 grade C, in mediu uscat, ferite de lumina soarelui.
• Capacul recipientului sa fie inchis cu grija, astfel incat produsul sa nu intre in contact cu aerul pe termen lung, fapt ce ar face ca procesul de rancezire sa se instaleze mai devreme decat ar trebui.
• Produsul va fi luat din recipient cu ajutorul unei spatule cosmetice, fara sa introduci mainile in produs, pentru a evita contaminarea produsului

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Iulie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.