Setari Cookie-uri

Cele TREI parti ale unei scuze EFICIENTE

Nu toate scuzele sunt la fel de puternice. Unul sau doua cuvinte aruncate la intamplare nu valoreaza prea mult mai ales atunci cand nu sunt sincere. In opinia doctorului Aaron Lazare, o scuza buna se face in trei pasi.

Andreea Billig Un text scris cu drag pentru tine de

Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose Love: Overcome Your Fears To Attract The Life You Want." Practica fitness, terapii alternative, mindfulness si yoga de sapte ani.

_______

Copyright interior si prima pagina: DeeaF / Shutterstock

Ai facut efortul de a rosti "imi pare rau" si cu toate astea nimic nu s-a schimbat. Si doar stiai ca nu trebuie sa iti calci pe mandrie si sa faci asta. Lucrurile sunt un pic mai complexe insa asa ca nu te da batuta. De multe ori, cele trei cuvinte magice nu sunt de ajuns.

A gresi este omeneste. Cu totii o facem. Chiar si atunci cand intentia noastra nu este sa facem rau, rezultatul actiunii este mai important.
Sa ne cerem scuze atunci cand ranim sau suparam pe cineva, cu sau fara voie, nu ne stirbeste nici demnitatea si nici respectul de sine, dimpotriva. E nevoie de curaj si de tarie de caracter pentru a recunoaste ca am gresit si de a actiona pentru a indrepta situatia, chiar daca asta inseamna un simplu "scuza-ma".

Citește și:

Nu toate scuzele sunt la fel de puternice. Unul sau doua cuvinte aruncate la intamplare nu valoreaza prea mult mai ales atunci cand nu sunt sincere. In opinia doctorului Aaron Lazare, o scuza buna se face in trei pasi.

Primul pas este acela de a spune cum te simti. Este mai bine sa spui "Imi pare rau si ma simt trista ca lipsa de comunicare din partea mea te-a facut sa te simti nervos" sau "Imi pare rau si ma simt jenata ca parerile mele au starnit controverse" decat un simplu "imi pare rau." Desigur ca, iarta-ma este mai puternic decat scuza-ma sau imi pare rau. Retine insa ca este suficient sa iti exprimi sentimentele. Nu este necesar sa te lasi coplesita de ele. De asemenea, nu fii critica la adresa partii lezate.

Al doilea pas este sa iti recunosti greseala si impactul negativ al acesteia. Aceasta este cea mai grea parte deoarece presupune sa iti asumi responsabilitatea pentru faptele si cuvintele tale. Intreaba-te sum se simte cealalta persoana, ce anume ai facut pentru a genera acele sentimente, ce anume ai fi putut face diferit. Ofera o motivatie - reala, pentru comportamentul tau.

Citește și:

Ultimul pas este sa indrepti lucrurile. O scuza buna include o solutie, reala sau simbolica. Poate a-i da cuiva ocazia de a-si recastiga credibilitatea sau de a-ti admite greseala in fata altora. Daca nu esti sigura ce anume este bine sa faci, poti intreba. In relatiile apropiate, o imbratisare este suficienta.

Vizionare placuta


Kudika
16 Decembrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.