Fumul provenit din arderea tutunului este format din 4000 componenti chimici. in mod uzual se vorbeste despre:

1) Nicotina: este responsabila de inducerea dependentei la fumatori. Pericolul inhalarii nicotinei consta in efectele cardiovasculare pe care le determina. Odata inhalata este responsabila de cresterea frecventei cardice, a presiunii arteriale si a debitului cardiac. Receptorii cerebrali pentru nicotina sunt excitati la 8-10 secunde de la inhalare. Scaderea concentratiei de nicotina din tigarete da fumatorului nevoia irezistibila de o noua tigareta si creste iritabilitatea. Utilizarea de tigarete “light”(cu mai putina nicotina) creste in realitate consumul si creste suplimentar riscul. Nicotina nu are efecte asupra sistemului respirator.

2) Monoxidul de carbon (CO): se fixeaza de hemoglobina realizand o legatura stabila ce impiedica transportul oxigenului. Nivelul de carboxihemoglobina reflecta gradul intoxicatiei tabagica. Efectele negative asupra schimburilor gazoase sunt mai evidente la sportivi si la coronarieni.

3) Iritantii: fenoli, aldehide, peroxidul de azot, acidul cianhidric, paralizeaza cilii bronsici si provoaca hipersecretie de mucus. Fumul inhalat are o temperatura > 37 (normala), fiind cauza de iritatie cronica.

4) Gudroanele: sunt compusi in acelasi timp iritanti si cancerigeni. Sunt recunoscuti 60 compusi cancerigeni (benzopiren, hidrocarburi aromatice, aldehide, benzeni, arsenic).

Impactul asupra starii de sanatate

In populatia din grupa de varsta 40-65 1 din 4 decese sunt puse pe seama fumatului la barbati si 1 din 7 la femei. Riscul de cancer bronhopulmonar incepe de la 15 pachete-ani (adica 1 pachet de tigarete fumate pe zi, timp de 15 ani, sau o jumatate de pachet de tigari pe zi timp de 30 de ani, etc).

Daca am considera ca nefumatorul are risc 1 de a face o boala, observati mai jos riscul de mortalitate prin diverse cauze datorat fumatului

Cauze de deces Barbati Femei
Boli coronariene 1.70-1.95 1.80-3.00
Boli cerebrovasculare 1.95-3.65 1.45-4.80
BPOC 9.65 10.45
Cancer bucal si faringian 27.50 5.60
Cancer esofagian 7.60 10.25
Cancer de pancreas 2.15 2.30
Cancer laringian 10.50 17.80
Cancer pulmonar 22.35 12.00
Cancer de col uterin 2.15
Cancer de vezica 2.85 2.60

Un articol de Cristian Andrei Bobocea

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: