Setari Cookie-uri

Cum sa evitam epidemia de meningita!

Miercuri, 25 iulie, Ministerul Sanatatii a declarat ca numarul cazurilor de meningita, confirmate prin examenul de laborator, este stationar.

Miercuri, 25 iulie, Ministerul Sanatatii a declarat ca numarul cazurilor de meningita, confirmate prin examenul de laborator, este stationar. Din pacate, monitorizarea evolutiei suspiciunilor de meningita virala a relevat o crestere cu 71 de cazuri, fata de saptamana precedenta cand au fost raportate 154 cazuri suspecte de meningita. O buna parte dintre acestea necesita confirmarea de laborator. Deoarece toate cazurile suspecte au fost negative pentru virusul respectiv s-a emis ipoteza ca aceasta crestere ar putea fi datorata unor altor virusuri.

Respectati regulile!

Avand in vedere ca nu avem de a face cu acelasi tip de meningita virala precum in cazul precedent, aceasta nu este la fel de usor transmisibila. De aceea, pentru a evita izbucnirea unei noi epidemii Ministerul Sanatatii publice a pus la punct o lista cu masuri de protectie pentru populatie:

- spalatul frecvent al mainilor, mai ales inainte de masa si dupa utilizarea grupului sanitar

- consumul de apa potabila numai din surse sigure sau eventual fierberea apei, - spalarea corespunzatoare a fructelor si legumelor,

- colectarea corespunzatoare si evacuarea zilnica a gunoiului menajer,

- evitarea scaldatului in locuri neamenajate,

- prezentarea la medic pentru simptome ca febra, cefalee, varsaturi, diaree.

In paralel cu aceste recomandari Ministerul Sanatatii Publice a hotarat:

1. Intensificarea activitatilor de supraveghere in toata tara inclusiv diagnosticul de laborator al cazurilor suspecte clinic

2. Avertizarea intregii retele medicale din judete cu privire la existenta riscului de aparitie a unor imbolnaviri datorate enterovirusurilor si raportarea imediata la ASPJ a tuturor cazurilor suspecte.

3. Avertizarea administratiilor locale cu privire la necesitatea asigurarii unor cantitati de apa suficiente pentru populatia din judetele afecate de seceta;

4. Interzicerea scaldatului in locuri neamenajate prin aplicare de anunturi in acest sens, precum si supravegherea acestor zone.

5. Controlul si dezinfectia fantanilor publice si particulare din punct de vedere al calitatii apei in teritoriile afectate de seceta.


Evitarea raspandirii virusului are in concluzie o singura regula: igiena stricta! Nu neglijati aceste sfaturi care v-ar putea salva viata!


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.