Setari Cookie-uri

Coenzima Q10, leac magic

Coenzima Q10 sau Ubichinona este o substanta asemanatoare vitaminelor, intalnita in toate celulele organismului care indeplineste doua roluri majore: producerea de energie si antioxidant puternic. Nivele ridicate exista cu precadere in organele cu activitate intensa precum inima, creier, ficat.

Coenzima Q10 sau Ubichinona este o substanta asemanatoare vitaminelor, intalnita in toate celulele organismului care indeplineste doua roluri majore: producerea de energie si antioxidant puternic. Nivele ridicate exista cu precadere in organele cu activitate intensa precum inima, creier, ficat.

Fata de vitamine, care nu se produc in organism si trebuie obtinute prin aport dietetic, coenzima Q10 este sintetizata in corp. Dupa varsta de 20 de ani productia ei scade in timp ce necesitatile cresc. Mici cantitati de coenzima Q10 pot fi luate din alimente precum pestele, carne de vita, inima, ficat dar si din leguma ca broccoli, spanac, alune. Din pacate efectul sau antioxidant este in mare parte pierdut odata cu gatirea si tratamentul termic. Exista suplimente nutritive de coenzima Q10.

Efectele coenzimei Q10:

Efectul antioxidant este dat de puterea de neutralizare a radicalilor liberi de oxigen care au un potential distructiv asupra componentelor celulei. Totodata protejeaza de actiunea nefasta a razelor ultraviolete asupra membranelor celulare.

Printre beneficiile coenzimei Q10 se numara imbunatatirea semnificativa a sistemului imunitar, ameliorarea simptomelor in afectiunile cardiace, stimularea metabolismului organismului si favorizarea scaderii ponderala, precum si efectele pozitive asupra fertilitatii masculine si reducerea hipertensiunii arteriale.

Efectele anti-imbatranire ale coenzimei Q10 se manifesta prin cresterea nivelului energetic, stimularea imunitara si blocarea actiunii radicalilor liberi care degenereaza celula.

Coenzima Q10 si cancerul:

Exista studii care au relevat o asociere intre diferite forme de cancer si nivele scazute de coenzima Q10. Se presupune ca efectul anti-cenceros al coenzimei Q10 se manifesta prin stimularea sistemului imunitar. Oamenii de stiinta au corelat administrarea de coenzima Q10 alaturi de tratamentul conventional cu rate mai bune de vindecare a cancerului mamar.

Coenzima Q10 in dermocosmetica:

Coenzima Q10 a fost folosita cu rezultate foarte bune in tratamentele cosmetice si dermatologice. Exista numeroase creme care contin coenzima Q10 pentru efectul sau antioxidant ce opreste degradarea colagenului din piele si implicit formarea ridurilor. Stresul zilnic, metabolismul celular, expunerea la soare, toxinele, fumul de tigara si alti factori de mediu, sunt factori care favorizeaza producerea radicalilor liberi nocivi care tind sa distruga si sa scada nivelul de colagen din piele.


Un articol de Ciprian Chitu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.