Setari Cookie-uri

Tigarile light mai bune decat cele normale?

Obiceiul de a fuma exista de mult timp si parca este din ce in ce mai contagios in randul populatiei. Inca din anii 1960 cand deja era clar efectul nociv si cancerigen al fumatului asupra sanatatii, marii producatori de tigarete au scos pe piata tigarile light sau ultra-light despre care sustineau si o fac in continuare ca ar avea efecte mai putin nocive asupra organismului. Asa sa fie oare sau aceste sustineri sunt doar un fum?

Obiceiul de a fuma exista de mult timp si parca este din ce in ce mai “contagios” in randul populatiei. Inca din anii 1960 cand deja era clar efectul nociv si cancerigen al fumatului asupra sanatatii, marii producatori de tigarete au scos pe piata tigarile light sau ultra-light despre care sustineau si o fac in continuare ca ar avea efecte mai putin nocive asupra organismului. Asa sa fie oare sau aceste sustineri sunt doar “un fum”?

Pentru a intelege mai bine care sunt motivele care au dus la afirmatia ca aceste tigarete light sunt mai “sanatoase” de cat cele normale va trebui sa vorbim pe scurt care este modalitatea de fabricare si testare a acestor tigarete.

Astfel ca industria tutunului a proiectat tigarile light facand mici gauri in filtrele acestora. In acest fel aerul se poate amesteca odata cu fumul, iar gudroanele si nicotina vor fi inhalate in doze mai mici. Nicotina si gudroanele care ajung in plamani in urma unei inhalatii sunt masurate cu masini standardizate ce mimeaza fumatul unei persoane. Acesta este standardul dupa care industria masoara cantitatea de gudroane si nicotina din tigari.

Citește și:

Din pacate insa de cele mai multe ori un fumator nu se comporta precum masinile din industria tutunului. Studii ample facute de divesrse echipe medicale si nu numai au demonstrat ca fumatorii de tigari light si ultra-light au tendinta de a trage mai adanc fumul in plamani si de a acoperi (fara sa fie constienti de aceasta) porii din filtre. Mai mult, frecventa cu care trag fumul de tigara in plamani este suficient de mare incat sa se asimileze cu aproximatie aceleasi cantitati de gudroane si nicotina ca in cazul fumatului de tigarete normale.

Partea negativa este aceea ca inhalarea profunda a fumului este foarte nociva si conduce mai rapid spre deteriorarea tesutului pulmonar si aparitia adenocarcinomului (cancerului) pulmonar. Aceasta tendinta de inhalare profunda este mai putin prezenta la fumatorii de tigarete normale.

Citește și:

Concluzionand, tigarile light si ultra-light sunt mai putin daunatoare in conditiile in care fumatorii ar inhala superficial fumul de tigara, insa probabil nevoia tot mai puternica a organismului de nicotina ii determina pe acestia sa traga mai des si mai profund in plamani din tigareta light.

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
29 Octombrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.