Setari Cookie-uri

Cum sa eviti toxiinfectiile alimentare de sarbatori!

Mesele copiaose de sarbatori decorate in spiritul Craciunului si al Noului An pot fi deosebit de gustoase, insa la fel de periculoase. In preajma sarbatorilor de iarna sunt semnalate nenumarate cazuri de toxiinfectii alimentare si tocmai din aceste motive este necesar sa stim cum sa le evitam.

Mesele copiaose de sarbatori decorate in spiritul Craciunului si al Noului An pot fi deosebit de gustoase, insa la fel de periculoase. In preajma sarbatorilor de iarna sunt semnalate nenumarate cazuri de toxiinfectii alimentare si tocmai din aceste motive este necesar sa stim cum sa le evitam.

Ce este o toxiinfectie alimentara?

Toxiinfectia alimentara reprezinta o gama de infectii ale tractului digestiv determinate de microbi din alimente (bacterii sau virusuri) ori de toxinele produse de acesti microbi. Chiar daca nu mai este vie colonia bacteriana care ar putea produce toxiinfectia limentara, este posibil ca produsul ei reprezentat de toxinele sa fie inca activ si acestea produc de asemenea toxiinfectia alimentara.

Cum putem fi afectati de toxiinfectiile alimentare?

Consumand produse care pot fi infectate, spre exemplu: carne, oua (mai ales cele de rata pot contine Salmonella), mezeluri de porc mai ales, lactate incorect depozitate sau pastrate, ciocolata, frisca, maioneza, inghetata etc.

Citește și:

Cum putem evita toxiinfectiile alimentare?

Putem evita sa ne imbolnavim printr-o serie de masuri cum ar fi:

- pastrati carnea si oule la rece, fie ca sunt sau nu preparate;
- nu depozitati alimentele in vase in care a stat carne cruda sau care sunt nespalate;
- alimentele trebuie sa fie bine preparate termic, “carnea in sange” nu este o placere sanatoasa;
- evitati sa cumparati carne, carne tocata sau mezeluri din magazine “suspecte”.
- nu pregatiti alimentele in vase nespalate sau pe mese murdare;
- evitati sa cumparati preparatele din maioneza sau care contin oua crude sau frisca, este de preferabil sa le faceti in casa si sa fie pastrate la rece, iar consumul lor sa se faca in doua zile;
- evitati sa cumparati lactate sau branzeturi “de pe marginea drumului”.

Cum stim daca suferim de o toxiinfectie alimentara?

Citește și:

Daca aveti una sau mai multe din simptomele de mai jos este obligatoriu sa va prezentati in maxim doua ore de la debut (dupa doua ore toxinele patrund in celule si nu mai pot fi inhibate prin medicatie) la cel mai apropiat spital:

- stari de greata
- varsaturi
- Diaree
- Febra
- Colici intestinale (dureri de burtica)
- Dureri de cap
- Ameteli
- Astenie

Nu neglijati aceste simtome, mai ales daca nu se reduc dupa prima voma. Uneori o toxiinfectie alimentara poate fi letala.

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
24 Decembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.